insanın hayatında* karşısına en çok çıkan şeydir. bir yerlere gelmesi için hep kendini geliştirmesi gerekmektedir. üniversitede okuyan bir öğrenciye her zaman verieln en büyük nasihat "artık okula bölüme bakmıyorlar*, sen kendini geliştirmeye bak ileride çok işine yarar."
ancak ucu çok açık bir konudur. kendini geliştirmek derken kişi napmalıdır? g*tünden anlayıp sabah akşam body salonunda mı takılmalıdır? iş hayatı için yabancı dil mi öğrenmedilir? "ben rusça öğreniyorum ama eniştem fransıca iyi diyor, arkadaşlarım da almanca öğreniyor, babama göre ise en iyisi italyanca. napıcam ben?" diye veryansın etmemek için kendini geliştirmekten önce nasıl yönlendirmelidir. "evladım bilgisayar öğrenmelisin" derler. ancak bilgisayar derken nedir? "photoshop da ışın kılıcı yapabiliyor, adobe after effects te bu kılıçları videoya aktarabiliyorum. fraps ile oynadığım oyunlardan video oluşturuyor, yaratıcılığımı kullanıyorum." falan mı demelidir? yoksa bilimum office ve webpage yazılımlarını yalayıp su gibi yutmalı mıdır?
programlama öğren denir? nedir programlama? ney programlanacaktır? C++ tan veya flash tan mı bahsederler? bahsederlerse hangisini öğrenmek gerekmektedir? ileride avantajları nedir?
her zaman "kendini geliştirmek" lafı en çok kullanılan laftır. ancak özü insanın doğasını geliştirmesidir. sosyal ilişkileri elbetteki olacaktır. ancak kişinin görünüşüne çeki düzen vermesi bile kendini geliştirmesi anlamına gelir. dik yürümesi, gülümsemesi, dişlerini fırçalaması, tuvaletten sonra sifonu çekmesi gibi.
bu elbetteki üniversitede okuyan sudan çıkmış balık misali kafası karışık bir gencin çığlığıdır. bunun yanında "hepsini koçum hepsini öğreneceksin." derlerse bu genç "iyi de nasıl yapıcam abi? biz de insanız" diye haykırma hakkını kendinde bulmaktadır.