atatürk ün değil, ali şükrü beyin kanun teklifi sonucu oluşturulmuş yasak. kanun teklif sürecindeyken teklife olumsuz bakanların gerekçesi içki satışından gelen vergi gelirlerinden mahrum kalmanın ekonomiye vereceği zarardı. ali şükrü beyin kanun gerekçeleri ise Dinin yasağı, toplumsal yıkıntı ve ABD örneği. meclis tutanaklarında şöyle bir açıklama mevcut.
1. Tedbirli dinimizce haram kılınan içki içmenin, halk arasında yaygın kullanımından doğan kötülükler ve yıkımlar sınır tanımayacak denli yıkıcı ve bozucudur.
2. Tuttukları din yasaklamadığı halde milletini bu büyük beladan özel bir kanunla kurtarmış olan ABD hükümeti, gerçekten övgüye ve örnek olmaya layıktır.
3. Koyu cehaletinden dolayı içki konusunda sınır bilmeyen, bundan dolayı her zaman yıkımlar yaşayan memleketimiz halkını bu korkutucu beladan kurtarmak gerekir.
ali şükrü beyin en çok üzerinde durduğu konu 3. madde yani içki dolayısıyla yaşanan toplumsal yıkımı önlemekti.
şunu belirtmekte fayda var kanun teklifini sunan muhalefetti. atatürk cephesi bu kanunun çıkmasına karşı çıkmış olsa da kanun daha sonra kabul edilmiştir. ceza olarak 50 ila 250 lira arası para cezasının yanında 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası uygun görülmüştür. ayrıca içki içen devlet memuru görevinden 6 ay uzaklaştırılır. eğer ikinci defa bu yasağı delerse görevinden tamamen uzaklaştırılır.