düşürülemeyecek boyutlardaki ve idrar kanalına düşüp orada sıkışmış böbrek taşları için uygulanır.
Böbrek taşı ile ilgili epey başlık mevcut lakin kapalı böbrek taşı ameliyatı ile ilgili sözlükteki bilgi epeyce kısıtlı, aramaya inanmak gibi bakınız verecek arkadaşlar için şimdiden belirteyim dedim. Ameliyat olmadan önce yaptığım araştırmalarda pek bilgiye erişemedim. Bu nedenle ihtiyacı olabilecek arkadaşlar için yazmak gerekir. Neyse biraz uzun olacak ama ameliyat olacak arkadaşların okumasını tavsiye ederim.
Evet, öncelikle hastanenin servis bölümüne yattığınızda serum takviyeleri yapılmaya başlanıyor. Bazı Serumlar hastayı cesaretlendirmek için verilir(işe yarıyor). Daha sonra ameliyathaneye götürülürsünüz. Burada size lokal anestezi yapılır(narkoz tercih edilmez pek). kuyruk sokumundan yapılan anestezi iğnesiyle yavaş yavaş ısınmaya başladığınızı hissedersiniz ama aslında gerçekleşen olay his kaybıdır. En başta karıncalanma şeklinde cereyan edip daha sonra ayak parmaklarınızı ve bacaklarınızı hareket ettiremediğinizi görürsünüz. Daha sonra cinsel organınızdan sonda vasıtasıyla idrar kanalınıza girilir. Eğer Taş alınabilecek durumdaysa alınır. idar kanalının kalınlığı taşın çapından daha dar ise taş alınamaz. böyle durumlarda kanalı genişletmek amacı ile stent takılması kuvvetle muhtemeldir.
Stentin ne olduğu hakkında bilgi vermek gerekirse; ortası boş, 5mm kalınlığında ve yaklaşık 26-28 cm uzunluğunda idrar kanalını genişletmek amacıyla kullanılan bir teldir.
Ameliyat sonrası belden aşağısını tamamen hissetmek yaklaşık 5-6 saat alacaktır. Belinizden aşağısını hissetmemeniz nedeniyle tuvalet ihtiyacı sıkıntı yaratacaktır bu nedenle sonda takılır.
Taburcu olduktan sonra her hafta kontrole gelirsiniz. durumun ne olduğunu öğrenmek için doktor bir film ister ve telin ne kadar süre takılı kalacağını öngörür. Siz tabi bu süre zarfında telin çıkarılması için yalvarırsınız. Lakin taş düşmeden bunun yapılması imkansızdır. Eğer taş düşmez ise lazerle taş kırma işlemi(eswl)'ne tabi tutulmak zorunda kalırsınız. Ameliyat gibi değildir. Küçük bir işlem olduğu söylenebilir. bu işleme en fazla 3 kere maruz kalırsınız. Neden en fazla 3 kez olduğu hakkında kesin bir bilgim yok fakat fazla radyasyona maruz kalmak bunun nedenlerinden biri olabilir. Taşın hangi seansta kırılacağı bilinemez. Ilk seferdede kırılabilir, 3.seferdede. 3 seansta kırılmayan taş zaten ende görülür. taş kırıldığında yaklaşık 7-8 parçaya bölünür ve düşürmek epey kolaylaşır. Taş düştüğünde tel çekilir ve hergünü kabus gibi geçen bu süreç bitmiş olur.
Not: lazerle taş kırma işlemi ve telin çekilmesi hakkında merak ettikleri olan arkadaşlar varsa özelden ulaşabilirler. Daha fazla ayrıntı verip iyice uzatmak istemedim kusura bakmayın.