istiklal harbini atatürk ün planlamadığı gerçeği

entry30 galeri
    8.
  1. kazım karabekirin daha olandan bitenden pek haberi yokken mustafa kemal adanada yıldırım orduları grup komutanı iken istanbulla yaptığı yazışmalarda istanbula gönderdiği raporlarda açıkça ingilizlerin gerçek niyeti ve milli mücadele ile ilgili bir çok öneri sunmuştur.

    ayrıca istanbulun tüm ödlek,pısırık zihniyetine rağmen kurtuluş mcüadelesi öncesi gerek kendi komutasındaki 7.orduyu ve haliyle bu orduya mensup ismet paşa ve ali fuat paşanın komutasındaki 2 kolorduyu gerekse halkı örgütleyerek adana-maraş-antep çevresini ve hatta kazım karabekir paşanın başında bulunduğu kafkas kolordusunu bu mücadeleye hazırlamıştır.

    sinan meydan'ın ''atatük'ün gizli kurtuluş planları; parola: nuh'' isimli kitabını okuyanlar belgeleriyle mustafa kemal'in milli mücadeledeki önderliğini göreceklerdir.

    gerek ali fuat ve ismet paşalar, gerek kazım karabekir paşa gerekse istanbulda 24 aralık 1918'den 14 mayıs 1915'e kadar genelkurmay başkanlığı görevini yürüten fevzi paşa
    mustafa kemal'in yakın arkadaşları olarak mustafa kemal'in ilk olarak dile getirdiği direniş fikrine destek veren paşalardır.

    kurtuluş savaşını kim başlattı sorusuna en iyi yanıt mustafa kemal'in yıldırım orduları komutanı iken istanbula gönderdiği raporlardır.o günlerde mustafa kemal dışında hiçbir asker yada sivil genelkurmaya yada hükümete ingilizlerin gerçek niyeti ve direniş ile ilgili hatta ingiliz işgaline karşı ateşle karşılık vermek gerekir biçiminde ifadeler içeren raporlar yazma cesaretini göstermemiştir.

    mütareke günlerinde düşmanla mücadele etmekten söz eden ve bu gerçeği yetkililere gönderidği raporlarla belgeleyen tek adam mustafa kemal'dir.

    elbetteki kurtuluş mücadelesi başlamadn önce anadolu da çoban ateşleri yakılmıştır.ama kurtuluş mücadelesi bu parça parça bölgesel direnişleri birleştirip daha planlı biçimde düşmana karşı savaşmaktır.dolayısı ile düşman anadoluyu işgal ettiğinde hiçbir manda fikrine itibar etmeden düşmana karşı mücadele eden insanlar çoktur ama işgali taa en başında gören buna göre en akılcı planları hazırlayan en yakın arkadaşlarını da bu amaç doğrultusunda davaya katan kişi mustafa kemal'dir.

    gelelim kazım karabekir'in bu kıskançlığına;

    kazım karabekir çok başarılı bir askerdir ve osmanlının mustafa kemal'den sonra en başarılı komutanıdır ve mustafa kemal kurtuluş mücadelesi fikrini gerek kazım karabekirle gerekse diğer yakın arkadaşları olan paşalarla paylaştığında hepsi bu direniş fikrine en az mustafa kemal kadar inançla destek vermişlerdir.kuşkusuz bu kurtuluş mücadelesinde doğudaki görevi nedeniyle kazım karabekir'in rolü de büyüktür.ancak bilindiği üzere kurtuluş savaşı sonrası cumhuriyetin kuruluşuyla fikir ayrılıkları baş göstermiştir ve kazım karabekir bu fikir ayrılıkları nedeniyle mustafa kemal'in kendilerini pek de sallamamasını kabullenememiştir.işte bu noktadan sonra bir kıskançlık başlamıştır.

    daha sonra kazım karabekir de hatasını daha doğrusu fikri ayrılıklar noktasında aslında mustafa kemal'in haklılığını teslim etmiştir.

    kazım karabekirin de fevzi çakmak'ın da bu kurtuluş mücadelesindeki rolleri yadsınamaz.ama bu mücadelenin önderi mustafa kemal'dir. bu da gayet doğaldır zira türk mileltinde o dönem itibariyle karşılığı olan tek paşa çanakkaledeki rolü nedeniyle mustafa kemal'dir. o anafartalar kahramanıdır ve girdiği her savaşı kazanan tek komutanıdır. böyle dönemlerde ortaya çıkan lider doğal olarak toplumda karşılığı olan bir kimse olmak zorundadır.haliyle mustafa kemal'in önderliği taa en başından halk tarafından teslim edilmiş bir payedir.

    ayrıca şunu da söylemek gerekir ki gerek olacaklar noktasında mustafa kemal'in öngörüsü gerekse yapılması gerekenler noktasında fikirleri taa 1.dünya savaşının çok çok öncesinde bellidir ve yaşananlar mustafa kemal'in öngörülerini hep haklı çıkarmış ve onun çözüm önerilerinin doğruluğu da üstlendiği rollerde elde ettiği başarılarla ispatlanmıştır.

    netice itibariyle kazım karabekir madem bu kurtuluş mücadelesi fikrine herkesten önce sahipti de mondros ateşkes anlaşması öncesi ve sonrasında niye istanbula tek kelam etmedi ve niye ordusuyla mustafa kemal'in emrine girmeyi kabul etti.madem bu işin öncüsü oydu mustafa kemal'e ne ihtiyacı vardı.mustafa kemal samsuna çıktığında amasyaya geçtiğinde elinde ordusu mu vardı.

    bu çocuk zekasında iftiraları bırakmak lazım.böyle önemli bir meselede insanlığı ilgilendiren tarihin akışını değiştiren bir meselede hiçkimse haketmeden bir kurtuluş mücadelesinin önderi olamaz.belirttiğim üzere kurtuluş savaşı sonrası kurulan türkiye cumhuriyetinin şekli yönetim biçimi ve işleyişi ile ilgili fikir ayrılıkları ve mustafa kemal'in bu konudaki tavizsiz tutumu kazım karabekir vb isimlerde bir kıskançlık bir kenara itilmişlik duygusu yaratmıştır.ama zaten ilerleyen yıllarda en başta kazım paşanın mustafa kemal'in haklılığını teslim etmesi bu kazım karabekir fanlarına yeterli cevap niteliğindedir.

    kurtuluş mücadelesinde değil kazım karabekir izmire çıkan yunana ilk kurşunu sıkan hasan tahsinin bile muazzam bir emeği ve şehadetinin kurtuluş mücadelesine büyük etkisi vardır.o yüzden piramidin en altından en üstüne kadar her görevde insanın katksıyla kazanılmıştır kurtuluş savaşı.ama bir gerçek var ki tarih önderleri en baş köşede yazar.çünkü kaybederse onu tefe koyar kazanınca da onu baştacı etmesi kadar doğal bişey yoktur.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük