amasya

entry269 galeri
    108.
  1. 1975 yılı nüfusu 320.000 şimdiki nüfusu ise 360.000 olan şehirdir. türkiye'nin en çok göç veren şehirleri arasındadır. bu sebeple birçok şehirde amasyalı biriyle karşılaşma ihtimaliniz yüksektir. çevre illerden özellikle samsun'da çok amasyalı yaşar.

    bir dönem şeker fabrikaları ve suluova'daki madenlerle türkiye'nin gözbebeği olabilecekken bir gram ileri gidememiştir. allah'ın merzifonlularını yıllardır milletvekili diye meclise gönderen ve sonra da memleketinden şikayetçi olan amasya halkı da buna müstehaktır.

    amasya üniversitesi açılışından sonra hafiften bir öğrenci şehri kimliğine de bürünmüştür. askeri tugay sebebiyle baya da askerlik yapmaya gelen adam olur bu şirin şehre. şehir nüfusunda asker ve öğrencilerin yaygınlaşması bana 50.000 asker ve 40.000 üniversite öğrencisi ile baş eden kıbrıs'ı hatırlatmaktadır.

    her şeye rağmen bu ülkenin en şirin, en yaşanılası illerinden biridir. yeşili, ırmağı, havası, kokusu bambaşkadır. emekli olduktan sonra yaşanmak istenecek bir şehirdir. yaşam şartları ağır değildir, kırsal ve kent birbirine yakındır. her köşesi tarih kokar. selçuklu'dan kalma camiide namaz kılar, osmanlı'dan kalma kütüphanede kitap okursun. köyde su içtiğin çeşme milattan önceki medeniyetten kalma bile olabilir. halkı da iyidir, başınıza uğursuz, bela bir olay gelme ihtimali düşüktür. dağlarında eskilerden kalma antika paralar, ok uçları ve hatta defineler bile bulunabilir. ne de olsa tarih kokan bir şehirdir amasya.

    yağmur yağdıktan sonra hafif yüksek, dağlık bir yerde amasya'yı seyredeceksin, işte o zaman anlarsın bu şehrin güzelliğini.

    gerek anadolu gerek osmanlı tarihi açısından sağlam geçmişinin yanı sıra türkiye cumhuriyeti açısından da önem arz eden bir şehirdir. (bkz: amasya genelgesi)
    0 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük