vücut kısımları birbirine ekli ve kitinli kaplı omurgasız küçük hayvan. Bir milyonu aşkın böcek türü vardır. Buna karşılık tür sayısı balıklarda 20 000, kuşlarda 10000, memelilerde ise (aralarında insan da bulunmak üzere) ancak 4 200 kadardır. Dişileri birkaç bin yumurta yapan bazı böcek türleri yüzmilyarlarca bireyden oluşur. Böcekler, boyu birkaç milimetreyle (küçük sinek), birkaç santimetre (cadıçekirgeleri ve boyu 20 santimetreyi aşan Amerika titanusları) arasında değişen küçük hayvanlardır. Böceklere her yerde, ormanlarda, kırlarda, suda, bataklıklarda, karlı bölgelerde, hattâ petrol birikintilerinde bile rastlanır. Yalnızca denizlerde ve okyanuslarda çok az böcek bulunur. Zoolojinin böcekleri veya altıbacak lıları, daha geniş anlamıyla karada yaşayan eklembacaklıları inceleyen bölümüne «böcekbilim» denir. Bu bilim dalı tabiî bilimlerin en çok ilgi çeken kollarından biridir. Özellikle tarım alanındaki uygulamaları büyük bir önem kazanmıştır. halkalardan, bacakları eklemli parçalardan oluşan hayvanlar) en geniş sınıfı o lan böceklerin çoğunda büyük bir uçma yeteneği vardır.
Böcek
Eki 12, 2011 No Comments by admin
BÖCEK vücut kısımları birbirine ekli ve kitinli kaplı omurgasız küçük hayvan. Bir milyonu aşkın böcek türü vardır. Buna karşılık tür sayısı balıklarda 20 000, kuşlarda 10000, memelilerde ise (aralarında insan da bulunmak üzere) ancak 4 200 kadardır. Dişileri birkaç bin yumurta yapan bazı böcek türleri yüzmilyarlarca bireyden oluşur. Böcekler, boyu birkaç milimetreyle (küçük sinek), birkaç santimetre (cadıçekirgeleri ve boyu 20 santimetreyi aşan Amerika titanusları) arasında değişen küçük hayvanlardır. Böceklere her yerde, ormanlarda, kırlarda, suda, bataklıklarda, karlı bölgelerde, hattâ petrol birikintilerinde bile rastlanır. Yalnızca denizlerde ve okyanuslarda çok az böcek bulunur. Zoolojinin böcekleri veya altıbacak lıları, daha geniş anlamıyla karada yaşayan eklembacaklıları inceleyen bölümüne «böcekbilim» denir. Bu bilim dalı tabiî bilimlerin en çok ilgi çeken kollarından biridir. Özellikle tarım alanındaki uygulamaları büyük bir önem kazanmıştır. halkalardan, bacakları eklemli parçalardan oluşan hayvanlar) en geniş sınıfı o lan böceklerin çoğunda büyük bir uçma yeteneği vardır. Bu böceğin vücudu üç kısma ayrılır: baş, göğüs, ka
Göğüs her zaman üç halkadan oluşur ve her halkadan bir çift bacak çıkar. Hayvanın kanatlan varsa, bunlar iki arka halkaya bağlıdır (her halkada bir çift). Başta iki duyarga, iki petekgöz ve çok değişik biçimlerde üç çift ağız parçası bulunur. Karında hiç bir zaman ayak, bacak yoktur.
Bütün eklembacaklılar gibi, böcekler de özel bir maddeden (kilin) yapılmış bir kabukla kaplıdır.
Yeryüzünde bulunan iki milyon kadar hayvanın yaklaşık bir milyonu böcektir. Bu kadar çok olmasına karşın, hayvanlar aleminin eklembacaklılar takımının bir sınıfında toplanır. Çünkü bütün böceklerin genel özellikleri aynıdır; kitinden bir kabuk, halkalardan oluşan bir gövde, eklemli bacaklar, kitin parçalarından ağız, deri değiştirerek büyüme, vb. Böcekler sınıfının diğer başlıca özellikleri şöy- ledir: Baş, göğüs ve karın açıktır; başta bir çift duyarga, bileşik ya da basit gözler, üç çift ağız parçası bulunur. Göğüs üç halkadan ya da bölütten oluşur ve bunların her birinden bir çift bacak çıkar (yani böcekler altı bacaklıdır); son iki göğüs halkasında ayrıca birer çift kanat bulunur (omurgasızların kanatlı olanları yalnız bunlardır). Karın da eklemli halkalardan oluşur ve kuyruksuzdur. Çokluğu trake ile solur. Ancak bu tanım erişkin böcekler için geçerlidir. Yumurtadan çıkan böceğe kurtçuk denir ve hiçbir kurtçuk kanatlı olmaz. Kurtçuğun büyümesi genellikle başkalaşma ile olur ve bu başkalaşma bazılarında o kadar değişiktir ki, kurtçukla erişkin böcek arasında ne biçim, ne beslenme yöntemi, ne de barınma bakımından en küçük bir benzerlik yoktur. Bir tırtıl, bir ipekböceği, bir et kurdu da bir kelebek, bir hamamböceği, bir sinek gibi böcektir. Genellikle kurtçuklar böceğe (erişkin böceğe) göre daha uzun ömürlüdür (Amerikada bulunan bir ağustos- böceğinin kurtçuğu on yedi yıl yaşadığı halde, erişkini ancak birkaç hafta yaşar).
Böcekler büyük hayvanlar değildir; erişkinlerinin boyu 0.1 ile 30 cm. arasında değişir. Sayıca pek çokturlar, yalnız tür sayısı bakımından değil, türü oluşturan nüfus bakımından da oldukça kabarıktırlar. (Sayısı trilyonu aşan aynı türden böcekler vardır). Pek azı su ortamında, çokluğu karada yaşar. Büyük bir bölümü insanlar için zararlıdır; ekinleri, sebzeleri, meyveleri kemirir, hayvanları sokar. Yararlı olanları yalnız başka böcekleri yiyerek beslenen kırmızı böcekler ve çiçeklerin tozlaşmasını sağlayan arı gibi böceklerdir. Böcekler kanat sayısına ve yapısına, ağız parçalarına, başkalaşma geçirip geçirmediklerine göre otuz kadar takıma ayrılır.