geçimini beden gücüyle kazanmayanların ve rahat bir yaşam düzeyinde olanları kaplayan sosyal sınıf. Sosyolojide, işçi sınıfı ile köylü sınıfının karşıtı. Burjuvazi kendi içinde üç gruba ayrılır.
1) Yüksek burjuvazi: Üretim araçlarını elinde tutanlar (Sanayi Devriminden sonra bu gruba girenlere kapitalist sınıf adı verilmiştir).
2) Orta burjuvazi: Ülke ekonomisinin önemli kadrolarını oluşturanlar ya da serbest meslek sahipleri.
3) Küçük burjuvazi: Sanayi ve ticaret alanlarında orta ve küçük kadroları oluşturanlar ve kendi çıkarlarının yüksek burjuvaziyle orta burjuvazinin çıkarlarıyla bağlantılı olduğunu varsayanlar.
11. yüzyılın sonlarıyla 12. yüzyılda, Akdeniz ve Kuzey Denizinde ticaretin gelişmesini kentlerin yeniden doğmasına, kentten kente dolaşan Burglarda oturan yeni bir sınıfın (tüccar sınıfı) varlığını ortaya çıkardı. Burjuva sınıfı sermaye birikimini eie geçirerek güçlenince aristokrasi ve kilise burjuvaziye cephe aldı. Uzun çekişmelerden sonra aristokrasi ve kilise burjuvaziye zorunlu olarak bazı ödünler verdi. Burjuvalık bir vurttaslık sıfatı kabul edilerek, burjuvazi yönetime katılma hakkı elde etti. 17. yüzyılda Fransada aristokrasinin krallık üzerindeki baskıları karşısında krallık yönetimi burjuvazinin yanında yer aldı. Adalet, mülkiyet alanlarındaki sosyal haklar sürekli burjuvazinin lehinde gelişti. 1789da gerçekleştirilen Büyük Fransız Devrimi burjuvazinin, aristokrasi karşısında kesin zaferiyle son buldu. 19. yüzyılda Avrupadaki sanayi devriminden sonra burjuvaziye tepki oiarak el emeğiyle geçimini sağlayan yeni bir sınıf (proletarya) ortaya çıktı, özellikle büyük sermayeleri ve üretim araçlarını elinde bulunduran burjuva sınıfının son aşaması olan kapitalist sınıf Marx, Hngeis, Proudhon gibi sosyalist kuramcılar tarafından ağır eleştirilere uğradı. ikinci ve Üçüncü Enternasyonal, geniş halk yığınlarını burjuva karşıtı siyasal örgütlerde, düşüncelerde toplama başarısını gösterdi. Buna karşın burjuvazi toplumun sanat, edebiyat, hukuk gibi üstyapı kurumlarmda etkinliğini sürdürdü. Birinci Dünya Savaşına dek çeşitli ülkelerce proleter ihtilali girişimlerinde bulunuldu. Ancak ilk proleter ihtilali Birinci Dünya Savaşımn sonlarına doğru 1917de Rusyada Çarlık rejiminin yıkılmasıyla gerçekleştirildi.