türk düğünlerinde görmeye alıştığımız ve hemen hemen herkesin hayatında en az bir kere karşılaştığı insan tipleridir.
başlamadan önce not: aşağıdaki tanımların hepsi düğün kameramanlığı mesleğimi icra ederken yaptığım gözlemler sonucunda oluşmuştur.
-halaybaşı: düğünlerimizin olmazsa olmazıdır girişkenliğiyle parmak ısırtır düğünün ilerleyen kısımlarında bakışlarında verdiği gazla halay ekibine dönerek mükemmel bir solo atar. öyleki onu gören ebeveynler oğullarına baskı yaparak çık sende halay çek mesajı bile verebilmektedirler *
bu mesjaı verirken sandalyeler yakınsa cimciğe uzaksa gözlere başvururlar.
-mendilci: bunlar dünden ayarlıdır müzik sesini duydukları anda kıvrak bir hareketle çantalarından, sütyenlerinden, ceket ceplerinden parlak pullu mendili çıkararak işaret ile orta parmağın arasına geçirir ve elini yere 90 derecelik açı yapacak şekilde kaldırmak suretiyle dairesel hareketlere başlarlar. en izlenilesi tiplerdir.
-ortada halay çeken gruba muhalefet olan 3'lü erkek halay topluluğu: bunlarda asi gençlerimizdir ortada halay icra eden şahısları pek beğenmezler ve çıkıp kendi ekiplerini kurarlar 30 saniyeden sonra parmak tutmayı bırakıp omuzomuza moduna geçerler.
-ortada oynayan kız: genelde 20-25yaşları arasındadır ailesinin dolduruşuna gelmiş olan kızdır yaptığı hareket ise standarttır sağ kolu havaya kaldır elinle daire çizerken kalçanlada ters daire çiz. bunlarda yaratıcılık sıfır olduğundan 30 saniyede bir aynı olayı icra ederek 4 saatlik bir düğünde ise yaklaşık 55-60 kez aynı olayı yaparlar.
-ortada oynayan kızı kıskanan kız: genelde 25-30 yaşları arasıdır ve evde kalmış olma ihtimali yüksektir ortada oynayan kızı kıskanarak hemen yanına yaklaşır ondna kopya ederek aynı hareketleri tekrarlar en abartılı makyaj bunlardadır.
-ankara havası oynayan şahıs: işte en asil duyguların insanıdır hüdayda veya misket çaldığı anda adeta düşmana saldırı gibi piste çıkarlar ve sağ ayaklarını diz kapağı 45 derecelik açı yapacak şekilde kırarlar diğer ayakta yaylanarak oynamaya başlarlar Sincanlı olanları ise ceketlerinin iç ceplerinde taşıdığı kaşıkları çıkarak ritm tutarlar en sanatsal görüntüyü oluşturmalarıyla birlikte benimde dahil olduğum insanlar grubudur.
-harmandalı isteyen tip: okulun 19 mayıs müsamerelerinde öğrenen 18 lik gençler ya da 70+üstü yaşlılar tarafından icra edilir en etkileyici anlardandır.
-kravatı başına geçiren şahıs: alkollü düğünlerde rastlanan insan tipidir şuursuzca oynarlar oynarlarken kafalarını sinek konmuş gibi estetik bir biçimde boyunlarından çırpmalarıda olmazsa olmazdır.
-fotoğraf çektirip almayan insan modeli: işte en kıl olduğum şahısdır lan denyo madem almıycan niye çektiriyon o değil kafamda kurduğum hesapları altüst ettiğin gibi hayallerimide yıkıyon lan götoğlan eğer sen alsaydın bisikletime yeni jant alcaktım almadın fotoğrafı bıraktın beni ortada.
-şantör: diyaloglarla anlatmaya çalışcağım insan tipidir.
-efendim bi zahmet çocuklarımızı pistten alalım.
-sayın düğün sakinlerimiz 06 ulu 16 nolu aracın sahibi aramızdaysa bi zahmet çekiverirse iyi olur.
-klavyemin tuşları kırıldı düğün sahibi nerede?
düğün sahibi: düğünün başından sonuna kadar garsonlar, sandalyesini tutan garsonlar, pastayı getiren garsonlar, düğün kameramanı *,şantör tarafından yolunan şahısdır düğünün sonlarına doğru aldığı alkolle ters orantılı olarak asılabilir yazıktır ona.
aynı zamanda ölmezde sağ kalırsak birgün hepimizin olacağı ya da olduğu şahısdır.