biraz önce istanbul şiiriyle ilgili bir şeyler yazdıktan sonra kendisi hakkında da bir şeyler yazacaktım sonra facebookta şu habere rastladım: "Yunus Emre, Kaygusuz Abdal, John Steinbeck, Edip Cansever, Melih Cevdet Anday ve en son haber Cahit Külebi ve Hikaye şiiri de üç nokta kervanına katılmış, buyurun haberi:
Milli Eğitim Bakanlı tarafından hazırlanan edebiyat kitabında Cahit Külebinin Benim doğduğum köylerde / kuzey rüzgârları eserdi / ve bu yüzden dudaklarım çatlaktır / öp biraz!" dizeleri silinerek, yerine ( ) üç nokta konuldu.
Milli Eğitim Bakanlı tarafından lise 9uncu sınıflarda okutulan Türk Edebiyatı kitabında Cahit Külebinin en fazla bilinen şiirlerinden Hikâye de sansüre uğradı. Daha önce de Fareler ve insanlar ile Şeker Portakalı kitapları sakıncalı bulunmuş, Yunus Emre, Kaygusuz Abdal, Edip Cansever gibi Türk edebiyatının önde gelen şairlerinin şiirleri de makaslanmıştı.
Onur Caymazın bilgicagı.com sitesindeki haberine göre, bu sefer Cahit Külebinin Hikâye şiiri lise kitaplarında sansüre uğradı. 9uncu sınıflarda okutulan ve editörlüğü Dr. Sakin Önerin yaptığı ders kitabında Külebinin Benim doğduğum köylerde / kuzey rüzgârları eserdi / ve bu yüzden dudaklarım çatlaktır / öp biraz!" dizeleri silinerek, yerine ( ) üç nokta konuldu.
Benim doğduğum köylerde
Ceviz ağaçları yoktu,
Ben bu yüzden serinliğe hasretim
Okşa biraz!
Benim doğduğum köylerde
Buğday tarlaları yoktu,
Dağıt saçlarını bebek
Savur biraz!
Benim doğduğum köyleri
Akşamları eşkıyalar basardı.
Ben bu yüzden yalnızlığı hiç sevmem
Konuş biraz!
Benim doğduğum köylerde
Kuzey rüzgârları eserdi,
Ve bu yüzden dudaklarım çatlaktır
Öp biraz!
Sen Türkiye gibi aydınlık ve güzelsin!
Benim doğduğum köyler de güzeldi,
Sen de anlat doğduğun yerleri,
Anlat biraz!"
bütün bu sansür işlerinin aslında bir şaka olduğunu düşünmek istiyorum, bu nedir ya? şiirlerden dizeleri çıkarmak gibi gerzek bir iş daha olabilir mi? şiir dili yücelten bir şeydir efendiler, siz şiirlerin dizelerini kafanıza göre çıkararak çocuklara iyilik etmiyorsunuz onları şiir gibi en yüce dil işleme sanatının nimetlerinden mahrum bırakıyorsunuz. bu kaçıncı? nereye kadar devam edeceksiniz? şiir yazmayı ve okumayı yasaklayana kadar gidecek mi bu iş?