muhafazakarlar ve kürtlerin yakınlaşma nedenleri

entry8 galeri
    2.
  1. ...önceki yazının devamıdır.

    ortak düşmanlar da bu yakınlaşma nedenleri arasındaydı.

    akp'nin mutlak hakimiyet sağlamak adına sağ da tek parti olması için mhp'yi bitirmesi gerekiyordu. mhp'nin barajı geçememesi mhp'nin yüksek oy aldığı yerlerde ardından gelen parti olan akp'nin ekmeğine yağ sürecek milletvekili sayısını artıracaktı. bu nedenle son seçimlerde akp asarızlı, keserizli bol atarlı bir propaganda yaptı. enteresan bir reflekstir. hayatları boyunca chp ya da diğer sol partilere oy vermiş olan bir grup vatandaş barajı geçmesi için oylarını mhp'ye attı. akp'nin kendi yaşam tarzları üzerinde zorlayıcı olacağı inancını taşıyan kesimler arasında yeni ittifaklar doğuyordu.

    mhp'nin ve genel olarak türk milliytçiliğinin yıpratılması (ki bu hala devam ediyor) kürt milliyetçiler/siyasiler için de bir fırsattı. ortalık sulh edilmek istense de bdp tabanını korumak adına kürtçü söylemlerine devam etmektedir. milliyetçi ve uluslacı söylemleri olan mhp ve chp, ümmetçi ve kürtçü söylemleri olan akp ve bdp'nin düşmanıydı. aslına bakılırsa bdp için en büyük tehlike kürt vatandaşların oyunun akp'ye kaptırılmasıydı ama şimdilik öncelikli plan chp ve mhp'yi bitirmek sonrasında bu düşman kardeşler kendi aralarında hesaplaşmaya gidecekler. hatta şimdi bile ara ara kılıçlar çekilmekte trübünlere oynanmaktadır.

    ortak düşmanlardan bir diğeri atatürk'tü. siyasiler, bürokratlar, medyai sosyal medyadaki iktidar temsilcileri cumhuriyet döneminde atılan adımları o günün şartlarını düşünmeden bugünün imkanlarıyla yargıladılar. kendilerini atatürk dönemi ile kıyasladılar. muhafazakar medya atatürk'e yönelik eleştirilere gelen tepkiler üzerine manevra yaparak tüm sorunları kaynağını buldu: ismet inönü. bu sefer de inönü dönemi chp'si ile hesaplaşma yoluna gidildi/gidiliyor.

    bir diğer unsur da meclisteki durumlarıydı. akp'nin anayasayı değiştirmek için yeter sayısının bulunmaması bdp ile ittifakı zorunlu kıldı. bdp başkanlık sistemi karşılığında özerkliğe giden yolda atılacak adımları pazarlık masasına koydu.

    uluslararası konjonktur ve ülkenin durumu muhafazakarları ve kürtleri düşman kardeşler ilan etmişti. türkiye bölgesinde büyüyüp söz sahibi olmak isterken kuzey ırak'taki kürtlerle işbirliği içerisinde olma zorunluluğunda. bu aşamada kürtçü söylemleri ile bdp'nin yükselişinin önüne geçebilmesi tek parti olarak iktidarını devam ettirmesi yönünden önemli.

    - ilk yükseliş dönemlerinde akp nin liberal ve ılımlı söylemleri dikkat çekmekteydi. bu yolla iş adamları, medya yanlarına çekildi.
    - akp iktidara çöreklendikçe asker, bürokratlar, medya, üniversiteler, işadamları ile hesaplaşmaya girip kazandıkça güçlendi güçlendikçe sesi daha otoriter çıkmaya başladı. her seçimden sonra parti içi muhalefet ayıklandı. biat edenler daha iyi görevlere getirildi.
    - bu dönemde anayasayı değiştirmek için gerekli oyu almak adına milliyetçi söylemleri yoğunlaştırdı.
    - şimdiki aşama bdp'nin güçlenmesini önlemek ve iktidarı devam ettirmek adına kürtçü söylemlerdir.

    yakında "kürtlere özerklik verilsin demiyoruz. tartışılsın diyoruz" söylemleri gündeme gelir. nasıl bir yerlerden tanıdık geliyor değil mi?

    buyurunuz kurtlar sofrasına...
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük