muhafazakar kesimin temcilcisi olarak görülen siyasiler ile kürt halkının temsilcisi olarak addedilen siyasilerin yakınlaşma nedenleri gibi uzun bir başlık daha anlamlı olabilirdi ama malumunuz harf limiti var.
yükselme/güçlenme sebepleri aynı olayların sonuçları olan iki gurubun birbirine benzer politikalar güdecek kadar yakınlaşmasının irdelendiği çalışmanın adıdır.
80 darbesi ile ezilenler sağcı ve solcu gençlik olmuştu. o dönem her iki gruba girmeyerek örgütlü bağlılıklarıyla ticarette yükselen muhafazakar kesimin önü açılmıştı. grupta sadakat ve grubun devamlılığı için gruba maddi katkı önemli bir unsurdu. kazandıklarının bir kısmını vererek daha çok kazananlar arasında örgütlü bir sadakat gelişti.
ordunun sağcı ve solcu kesimleri birleştirmek adına dine sarılması ne tesadüftür ki amerikanın yeşil kuşak projesiyle paralellik gösteriyordu. ve yine ne tesadüftür ki iki oluşumun da kendi yansımasını gördüğü lider (turgut özal) türkiye'nin başına getirildi. tesadüf mü? bence değil.
akp yi iktidara getiren 5 büyük etken vardı.
1 ekonomik kriz
2 mağdur edebiyatı
3 ordunun asker mantığı ile bulduğu çözümler
4 abd
5 sosyal yapı
aynı etkenlerin kürtleri de güçlendirmedini kim iddia edebilir?
nasıl ki sağ - sol davasını durdurmak için dine sarılmak günü kurtaran ama gelecekte ülkenin kaderini etkileyen günlük bir çözümse yapılan her antidemokratik davranışın atatürk adına (devrimlerini korumak adına) yaıldığının ifade edilmesi muhafazakarları ve kürtleri atatürk düşmanı yaptı. aynı şekilde terörün yoğun olduğu sınır bölgelerinde belki halkın can güvenliğini korumak belki de o bölgede operasyonlara katılan askerlerin güvenliğini sağlamak adına halkın göç ettirilmesi şehirlerde işsiz yığınlara yol açtı. pkk'nın güneydoğu'dan çok istanbul'daki kahvehanelerden işsizliğin kucağında kıvranan kişileri militan olarak topladığı düşünüldüğünde memleketlerinde hayvancılık ve tarımla uğraşan ailelerin büyük şehirlere göç ettirilerek terörün ekmeğine yağ sürüldüğü sonucuna ulaşılabilir. tabi ki göç sonrasında bu kişilere yeni iş olanaklarının yaratılamamış olmasının hatta mevcut işi olanların da ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalmasının da bu teröre etkisi büyüktü.
ekonomik kriz, mevcut siyasilerden hiçbir şey olmayacağı inancı ve onları cezalandırma isteği, artan maddi kaynak, medya desteği, halihazırdaki muafazakar taban ile birleşip kararsızları da yanına çekince mevcut sağ partilerin çöküşü ve akp nin yükselişi başladı. iktidarın nimetlerinden taraftarların da yararlandırılması, işsizlere yapılan erzak-kömür yardımları, yoksulluk yardımları kolay kazancın habercisi ve akp iktidarının teminatı idi.
bir taraf kendi dilinden kültüründen uzaklaştırıldığı yönünde mağdur edebiyatı yaparken diğer taraf dininden uzaklaştırıldığı yönünde mağdur edebiyatını yıllardır sürdürdü. ne hikmetse demokrasi ve özgürlük sözü ağzılarından düşmeyen her iki kesimin içinde aykırı sesler pek de demokratik olmayan yöntemlerle her zaman susturuldu.
nasıl ki yeşil kuşak projesiyle rusya'nın etrafını sarma planı ise kuzey ırak'taki kürtlerin güçlenmesi yoluyla saddam'ın devrilmesi abd tarafından hazırlanmış başka bir plandı. uçuşa yasak bölge ile başlayan kürtlerin abd ile imtihanında, imtihanı başarıyla veren kürtlere özerklik sonrsında bağımsızlık adımları atılıyor. abd destekli kürt devletinin hamisi rolü ise türkiye'ye verildi. biz de kuzey ırak kürt devletinin bağımsızlık yönündeki adımlarına alenen destek oluyoruz. (buradaki adımları ve bu adımların atılmasındaki beklentileri çeşitli yazılarımda dile getirdim. bu yazının en altındaki linklerden ulaşabilirsiniz.)
uluslararası konjonkturde bize bölgedeki kürtlerle ittifak rolü biçilmiş iken vatanımızdaki kürt vatandaşlara iktidarın kayıtsız kalması beklenemezdi. bugün demokratikleşme adı altında kürt dili, kültürü çalışmaları bağımsız kürt devletinin ulus olma yolundaki çalışmalarında önemli yer tutacaktır.
her iki partinin de seçmenlerine bakıldığında orta ve altındaki segmentlere dayandıkları görülür. okumuş, üst sosyo ekonomik kesimden olan insanların chp ye olan bağlılıkları ise zamanla "seçkinler partisi" sloganları ile yıpratıldı. aynı şekilde belirli bir tabanı olan mhp ırkçılıkla suçlandı. ekonomik kriz döneminde (ne yazık ki)koalisyonda bulunuyor olması istismar edildi. genlerinde liderini izlemek olan halkı etkilemek adına muhalefet partisi liderleri itibarsızlaştırıldı (kaset operasyonları bu tarz örneklerdendir.).
muhafazakar anadolu insanı ile kürt nüfusunun yüksek doğum artış hızının olması mevcut iktidarın sürekliliğini sağlayacaktı. 3 çocukta bu kadar diretilmesinin sebeplerinden biri de bu çağrıya uyup çocuk yapacakların da potansiyel akp seçmeni olmasıdır. sosyoekonomik sınıfı yüksekte olanlar daha az çocuk yapma eğiliminde olmaktadırlar. sosyal yapıyla ilgili son söylemek istediğim de her iki gurubun da seçmen kitlesinin saf olmasıydı. bunu kötü manada söylemiyorum. propogandaya açık olan bu kişiler kolayca manipüle edildi. örneğin ülkenin bugün içinde bulunduğu makroekonomik koşullar birçok yönden 2001 krizindekinden daha kötüdür ama kolay dış kaynak bulunabiliyor olması mevcut sorunları yönetilebilir kılmaktadır. ancak bu durum halka inanılmaz bir ekonomik başarı gibi sunulmakta halk da buna inanmaktadır. akp yerine iktidara gelebilecek ve abd güdümünde olmayacak herhangi bir hükümet ekonomi sopası ile terbiye edilecektir.