Milli ve stratejik tesisin, yarı değeri bile olmayan 2 milyar dolara kime verildiği sır gibi saklanırken, gizli patronun 38 yaşındaki Ermeni Ruben Vardanyan olduğu ortaya çıktı
TÜRKiYE ;Nin en büyük kamu kuruluşlarından, üretim piyasasında tekel durumunda olan PETKiM yüzde 51 i de seçim öncesi alel acele Rus-Kazak ortaklığına 2 milyar 50 milyon dolara satıldı.
PETKiM i satın alan korsorsiyumun ortağı Investment Troika Dialog un sahibi 38 yaşında Ruben Vardanyan Emeni Vatandaşı. GP Genel Başkan Yardımcısı Emin Şirin Utanmadan milliyetçilikten bahseden Başbakan Erdoğan, finans sektörünü, Yunanlılara sattıktan sonra, petro-kimya sanayini de bir Ermeni vatandaşa sattı. Acaba kendisi gitse Ermenistan da böyle bir tesisi ona satarlar mı? Özelleştirme idaresi bunu resmen saklıyor dedi.
Petrol-iş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın, seçim öncesi alel acele, çok ucuza, kimliği belli olmayan Rus-Kazak-Ermeni ortaklığında bir şirkete satılan PETKiM için iptal davası açacaklarını söyledi. PETKiM in yüzde 51 hissesinin özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu verdi. Ankara Swiss Otel de, Özelleştirme idaresi Başkan Yardımcısı Osman ilter in komisyon başkanlığında yapılan ihaleye, 8 firma ve ortak girişim grubu katıldı..
ihale sürece
Petrokimya Holding A.Ş deki (PETKiM) yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirmesine dönük nihai pazarlık görüşmelerinde; elemeli yazılı turlar sonrası 1 milyar 680 milyon dolar başlangıç fiyatı ve 5 milyon dolar artırım aralığı ile açık artırmaya geçildi. Özelleştirme idaresi Başkan Yardımcısı Osman ilter in komisyon başkanlığında yapılan ihalede, önce kapalı elemesizteklifler alınırken, elemesiz turda en yüksek yazılı teklif, 1 milyar 50 milyon dolar olarak belirlendi. Daha sonra elemeli turlara geçildi. ilk turda en yüksek 1 milyar 439 milyon dolar teklif verildi ve Fırat Plastik, Kauçuk Sanayi ve Ticaret AŞ ilk turda elendi. ikinci elemeli yazılı turda en yüksek teklif 1 milyar 550 milyon dolara yükselirken, Hokan Chemicals Ortak Girişim Grubu bu turda elendi. Son üçüncü yazılı turda ise en düşük teklifi veren Naksan-Torunlar-Toray-Kiler Ortak Girişim Grubu elendi.
Açık artırmaya geçildi
Elemeli yazılı turların ardından kalan 5 grupla, 1 milyar 680 milyon dolar başlangıç fiyatı ve 5 milyon dolar artırım aralığı ile açık artırmaya geçildi. Açık artırmaya kalan gruplar şöyle: Carmel-Limak Ortak Girişim Grubu, TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu, Zorlu Holding AŞ,Çalık-IOCL Ortak Girişim Grubu, Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu. Toplam 5 grupla geçilen açık artırmanın ilk turunda en yüksek 1 milyar 725 milyon dolar, ikinci turda 1 milyar 785 milyon dolar, üçüncü turda 1 milyar 825 milyon dolarlık teklif rakamına ulaşıldı. Carmel-Limak Ortak Girişim Grubu bu turda ihaleden çekildi. Dördüncü turda rakam 1 milyar 870 milyon dolara ulaşırken, beşinci turda Zorlu Holding AŞ ihaleden çekilirken, bu turun en yüksek teklif tutarı 1 milyar 900 milyon dolara yükseldi. Artırmada 6. turun en yüksek teklif tutarı 1 milyar 940 milyon dolar olurken, Çalık-IOCL Ortak Girişim Grubu ihaleden çekildi.
2 grubun mücadelesi
7. turda TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu ile Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu nun mücadelesi başlarken, TransCentralAsia OGG 1 milyar 945 milyon dolar, Socar&Turcas-Injaz OGG 1 milyar 960 milyon dolarlık teklif verdi. 8. turda TransCentralAsia OGG 1 milyar 965 milyon dolarlık rakama çıkarken, Socar&Turcas-Injaz OGG teklif rakamını 2 milyar dolara yükseltti. Açık artırmanın 9. turda TransCentralAsia OGG teklifini 2 milyar 20 milyon dolar olarak açıklarken, Socar&Turcas-Injaz OGG önce mola istedi ardından 2 milyar 40 milyon dolarlık rakam bildirdi.
Satışın altında başka neden mi var?
PETKiM’iN, Aliağa daki tesislerinden gelen Petrol-iş üyeleri, ihalenin yapıldığı Swiss Otel yakınında toplanarak eylem yaptı. Eylem yapan arkadaşlarının yanına gelen Petrol-iş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Seçime 15 gün kala PETKiM in satılmasının altında başka neden mi var? Acaba, önceden söz mü verildi? Bir gecede pazarlandı mı? Neden bütün özelleştirmeler seçim sonrasına bırakılırken PETKiM özelleştiriliyor? Bunlar soru işaretidir dedi. Memleketi babalar gibi satanlara cevabımız, 22 Temmuz sandıkta ve PETKiM özelleştirilemez yazılı pankartlar açan sendika üyeleri, özelleştirme aleyhinde sloganlar attılar. Öztaşkın, PETKiM in satılmayarak piyasada düzenleyici ve denetleyici rol oynamaya devam etmesi gerektiğini savunarak, ihaleye giren firmaların yeni petro-kimya tesisleri kuramayacaklarını söyledi. PETKiM in yüzde 51 hissesine 2 milyar 50 milyon dolar verilmesi ile kuruluşun yüzde 100 hissesinin değeri yaklaşık 4 milyar 20 milyon dolar oldu.
Yüzde 75 i yabancıların eline geçti
PETKiM DE örgütlü Petrol iş Sendikası nın Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, daha önce ihale ilanı ve şartnamenin iptali istemiyle dava açtıklarını anımsatarak, ihalenin iptaline ilişkin olarak da dava açacaklarını söyledi. Öztaşkın, 2 milyar 50 milyon dolara Rus-Ermeni Kazak ve Malezya ortaklığına satılan PETKiM iN gerçek değerinin 5-6 milyar dolar olduğunu belirterek, Bu sonuç devir anlamına gelmez. Seçim sonrası PETKiM özelleştirmesine ilişkin yeni bir karar alınacağını düşünü-yoruz dedi. PETKiM in yüzde 34 ünün halka açık olduğunu ve bunun yüzde 24ünün de yabancıların elinde olduğunu anımsatan Öztaşkın, dünkü ihaledeki yüzde 51 lik satışla beraber yabancıların elindeki payın yüzde 75 e çıktığını vurguladı.
TÜPRAŞ taki gibi balon şirket
ihalenin soru işaretleriyle dolu olduğunu söyleyen Öztaşkın, ihaleyi kazanan firmanın kim olduğu, sermaye yapısının ne olduğu ve TÜPRAŞ ihalesinde olduğu gibi tabela şirket mi, yoksa güçlü bir ekonomik yapısı olan şirket mi bilinmediğini kaydetti. ihaleyi kazanan Grubun, konsorsiyum içindeki firmaları anlatmakta zorluk çektiğine işaret eden Öztaşkın, Bu firma petrokimya üretimi için mi, yoksa kendi ifadeleriyle limanlardan istifade için mi geliyor. Burayı üretimde değil de ticaret merkezi, depolama merkezi olarak mı kullanacak? ihale Türkiye nin sahipsiz olduğu görüntüsü vermektedir açıklamasını yaptı. Öztaşkan ın verdiği örnekte, TÜPRAŞ önce Tatneft ismiyle kamuoyuna açıklanan Tatar-Rus ortaklığında bir şirkete 1.1 milyar dolara satılmış. Daha sonra açılan davalarla TÜPRAŞ ın satışı iptal ettirilerek yeni ihalede, 4.3 milyar dolara Koç Grubu satın almıştı
14 fabrika, baraj, liman
PETKiM iN satış süreci öncesinde basın mensuplarına gösterilmediğini anımsatan Öztaşkın, Türkiye nin en büyük petrokimya şirketi 14 fabrikadan, 8 yan işletme, 150 milyon metreküplük barajı, büyük tonajlı gemilerin geleceği bir limanı var. Lojistik önemi de göz ardı edilemez. Üstelik Aliağa ve izmir in su ihtiyacı da bu barajdan karşılanıyor diye konuştu. Petkim in baraj ve enerji santralinin değerinin 1 milyar dolar, sosyal tesislerin 1 milyar dolar, arazi değerinin de 1 milyar dolar olmak üzere bu üç kalemin değerinin 3 milyar dolar olduğunu anlatan Öztaşkın, PETKiM 5-6 milyar dolarlık bir değer bütünü. PETKiM in yeniden kurulum ücreti ise 2.5 milyar dolar civarında. Yatırım yeni tesise yapılmalıydı dedi. Öztaşkın PETKiM in peşindeyiz. Bu ihalede ne kamu yararı, ne de iktisadi yarar var. PETKiM i satanlara sandıkta hesap soracağız diye konuştu.