özgür üniversite

entry8 galeri
    5.
  1. özgür üniversite çatısı altında fikret başkaya'nın, mustafa sönmez ile beraber ekonomimiz "iyidir iyi" diyenlerin, kalıbını bozacak "dokunaklı" analizlerin yapıldığı akıcı ve anlaşılır söyleşiden kısa bir bölüm.

    --spoiler--

    Fikret Başkaya: Eğer kapitalizm geçerliyse, üstelik söz konusu olan onun neoliberal versiyonuysa, aslında büyüme denilen sermayenin büyümesi veya aynı anlama gelmek üzere "sermayenin genişletilmiş ölçekte yeniden üretilmesidir”. Ve böyle bir büyümeyle "kalkınma" arasında özdeşlik varsaymak uygun değildir. Bu bakımdan Türkiye'de onca övünülen "kalkınmaya" sonuç itibariyle bir "lümpen kalkınmadır" diyebilir miyiz?

    Mustafa Sönmez: Diyebiliriz. Lümpenliği, daha baştan yabancı kaynağa bağımlılığı ile başlıyor. O kaynak olmadıkça büyüme olmuyor. Dış kaynağı çekmek için kamu varlıkları satışa çıkarılıyor, içeride emek baskı altında tutulup dış yatırımcı için cazibe unsuru olarak takdim ediliyor. “yatırım ortamını iyileştirmek” adı altında dış yatırımcıya herhangi bir ülkenin sağlayacağından bir gömlek daha üstün şeyler sunuluyor. Kâr transferinde kolaylıklar, imar engellerini temizlemek, yargının alanını daraltmak, her tür çapağı temizlemek gibi… Lümpenlik kısa görüşlülüğü de içeriyor. Bizdeki burjuvazinin uzun vadeli birikim perspektifi de yok. Daldan dala geçebiliyor. 1950 öncesi tüccardı, 1980’e kadar sanayici geçindi, 1980 sonrası bankacı, süpermarketçi, giderek devlet tekellerini parselleyen avantacı, şimdi de inşaatçı-emlakçı…Bu köksüzlük, ona uluslararası arenada bir omurga sahibi olmayı, söz sahibi olmayı da imkansız hale getiriyor. Şimdi sorulsa, Türkiye uluslar arası arenada hangi alanlarda “mukayeseli avantaja sahiptir?” diye. Bir çırpıda söylenecek şeyler bulunamaz. Ne tekstil-konfeksiyon, ne gıda, ne tarım, ne turizm, ne inşaat..Hepsinden birkaç kıymık ama esaslı bir iddiası, bir uzmanlığı yok. Bu da lümpenliğin sonucu aslında. http://www.ozguruniversit...2%3Aguenluek&Itemid=8

    --spoiler--
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük