ısrarla imla ve noktalama hatası yapan yazarlar

entry7 galeri
    5.
  1. dünyanın en güzel dillerinden biri olan türkçemizin içine eden yazarlardır. tabi burada kastedilen bunu kasıtlı yapan yazarlar.

    efendim, ister istemez herkes imla hatası yapar. gerek noktalama, gerek hızlı yazmanın verdiği dikkatsizlikle ufak tefek hatalar olur. lakin burada söz konusu olan doğrusunu bildiği halde, işine geldiği gibi dili kullanmaktır. bir örnek vermemiz gerekirse;

    "bilipte bilmezlikten gelmek"

    efendim, bu cümlede ne hatası var diyen arkadaşlarımız için, burada kullanılan -te eki, -de ekinin kalınlaşmış hali değildir. bulunma anlamı veren -de eki şudur:

    "evde", bunun kalınlaşmış hali, "dolapta"

    "bilipte" bu kelimede bir bulunma anlamı yoktur. burada olması gereken dahi anlamındaki de, yani bağlaç olan de'nin kullanılmasıdır. bu durumda cümlemiz şu ali alır:

    "bilip de bilmezlikten gelmek"

    peki bu neden önemli. şu yüzden. tdk istediği kadar dilin yazılı kurallarını açıklasın, diller zaman içerisinde nasıl kullanılıyorsa o yönde yeniden şekillenirler. örneğin asıl kullanımı "alma" olan kelimenin, zaman içerisinde değişerek tdk sözlüğünde yer alan hali şudur: "elma"

    görüyorsunuz ki, dil, zaman içerisinde kullanılma şekline göre evrimleşmiş. eğer yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat etmez isek, dilimiz herkesin dikkat etmediği şekliyle kullanılagelir ve o yönde evrimleşir. dilin yapısı bozulur. yukarıdaki örneğe bakarak, bozulsa ne olur bozulmasa ne olur diyeceksiniz. ama sadece bu değil.

    "qeliorm", "qidiorm", "qanqa", "nabr", "iim sn".....

    daha fazla listeyi uzatmak istemiyorum. ben kendi adıma dilimizde herhangi bir sesi karşılamayan "q,w,x" harflerinin kullanılmasını istemiyorum. düzgünce "veya" yazmak varken, neden "weya" yazalım? adam gibi "v,k,g,ks" kullanmak varken, neden elin dilinin hegemonyasına girelim?

    "tek ben dikkat etsem ne olacak ki" diyenler için (burada ki'nin kullanımına dikkat edin), milyonlarca insan böyle düşündüğü için dilin bu durumda olduğuna dikkat edin. değişim, topluca büyük bir kitlede değil, bireylerde başlar. önce siz dilimizi doğru kullanın, sonra herkes.

    saygılar sunarım. esen kalın.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük