devrettiğinde bilumum ilgili gazete, tv programlarında hep aynı minvalde haberlerin yapılmasına vesile olan şans oyunudur.
haber biçimi bellidir;
1 - nimet abla bayisinin önünde çekim (tv)
2 - oynayanlarla röportaj (tv)
3 -** büyük ödül belirli bir banknot olarak* alınması halinde ard arda dizilince kaç kilometre yol yapacağı (tv, gazete)
4 - daha önce çekilişlerde en çok çıkan sayıların istatistiksel dökümü.(tv, gazete)
ilk 3 maddeyi konumuz dışımızda bırakırsak ve bu yazıda 4. madde üzerine yoğunlaşırsak;
sanslı numaralar haberlerde aleni bir şekilde, oynamaları için katılımcılara teşvik edilir. Batıl inanç şans oyunlarında önemli bir etkendir. Bu bağlamda bu haberlerin yapılmasında bir problem yoktur. Ama teoride* katlımcılara en az çıkan sayılara oynamaları teşvik edilmelidir.
Olasılıkta, eşit olasılıklara bölünmüş bir olayın sonsuz kere tekrarlanmasında her alt olayın gerçekleşme ihtimali eşittir. Cümle pek bir kötü olduğundan, örnekle açıklayalım.*
Bir zar sonsuz kere atılırsa zarın, teoride 1, 2 , 3, 4, 5 ve 6 gelme sayısı eşittir.
Sonsuzluğun belirsizliği ve bir denemenin* bu hesaptaki sonsuz küçük katkısı sonucu, pek de faydalı bir yöntem olmasa da en azından analitik düşüncenin bir ürünüdür.
HEr bir çekişin bağımsız olay olmasından mütevellit bu hesap aslında çok da üzerinde durulası bir olay değildir. Çünkü deneme sayısı sonsuzdan çok uzaktır.
Ayrıca en mantıklı olan bu şekilde medya iletişim araçları ile kitleye hitap eden ve onları yönlendiren haberlerdeki sayıları oynamamaktır. Çünkü illaki bir sürü kişi sizin gibi o sayılara oynamış olacaktır ve olaki 6 bildiniz milyoner olmak yerine 3000, 5000 ytl alınca kısmi bir evlad acısı yaşama ihtimaliniz mevcuttur.