asıl adı "kırkların pınarı" olan esasen bulgaristan sınırlarında yer alan adı efsanelere konu olacak sekilde güreşler düzenlenen bir yer adı. kırkpınarın ismi ve güreş ile olan alakası şu hikayeden gelir;
- osmanlı seferdedir o zaman edirne de yer alan bir çayırlıkta dinlenmek için asker oba kurar. o esnada iki yiğit güreşe tutuşurlar, çok çekişmeli geçer. beraberlik bir tülü bozulmaz, kimsenin sırtı yere gelmez.artık bu güreş gurur mücadelesi halini alır, nede olsa yiğittirler erkektirler. yiğitliği ayaklar altına almak olmaz deyip güreşi devam ettirirler. öyle ki ordu sefere devam etmelidir oba toplanır herkes gider. bu iki yiğit kalır. kırk gün kırk gece güreşirler, en sonunda dirayetleri kalmaz ikiside hayatlarını kaybeder. ordu seferden dönüşte, bu yiğitlerin güreştiği yerde gür akan bir çeşme bulur. o tarihten sonra oranın adı "kırkların pınarı" olarak anılır.
- ancak hikaye başka şekillerde de anlatılır bir diğeri de söyledir;
- Efsaneye göre 1346 yılında Orhan Gazi'nin Rumeli'yi ele geçirmek için düzenlediği seferler sırasında, büyük oğlu Süleyman Paşa 40 askerle Bizanslılar'a ait Domuzhisar'ın üzerine yürür. Baskınla burasını ele geçirirler. Öteki hisarların da ele geçirilmesinden sonra, 40 kişilik öncü birlik geri dönerler ve şimdi Yunanistan'ın topraklarında kalan Samona'da mola verirler. 40 cengaver burada güreşe tutuşurlar. Saatlerce süren güreşlerde, adlarının Ali ile Selim olduğu rivayet edilen iki kardeşin bir türlü yenişemedikleri görülür. Daha sonra bir Hıdrellez gününde, Edirne yakınlarındaki Ahıköy çayırında aynı çift yeniden güreşe tutuşurlar. Bütün bir gün güreşmelerine rağmen yine yenişemeyen kardeş pehlivanlar, gece boyunca da mum ve fener ışığında mücadelelerini sürdürmeye devam ederler. Ancak solukları kesilerek oldukları yerde can verirler.Arkadaşları onları aynı yerdeki bir incir ağacının altına gömerek oradan ayrılır lar. Yıllar sonra ise aynı yere gittiklerinde iki pehlivanın mezarlarının bulunduğu yerde gür bir pınar görürler. Bundan sonra halk orada yatanların anısına o yöreye, Kırkpınar adını verirler.