(bkz: dark knight rises) filminde ki sözde kötü karakter. sözde diyorum çünkü aksini düşünüyorum. bu düşüncemdeki neden iyiliğin bilinç altı tanımlamasının çıkar olduğunu düşünmemden ileri geliyor olabilir. bu düşüncemde ki neden ise insanın ta kendisidir. her neyse. bu konu uzar. biz bane karakterimizi incelemeye geri dönelim.
joker ile kıyaslıyorlar fakat joker ve bane farklı karakterler. joker tam bir anarşist diyebileceğim türden bir karakterdi. fakat bane bana lenini andırdı. düzeni yıkmak istemesinin arkasında bir acı vardı leninin ve lenin gibi bane de mevcut sistemin yerine başka bir sistem istiyordu. buna komünizim yada sosyalizm vs diyebilirsiniz.
sonuç olarak bane düzeni yıkmak isteyen ve sonrasında bir şeylerin olması gerektiği algısını bende hakim kıldı. joker içinse sonrası diye bir şey yoktu.
bane karakterinin bu yıkma hevesinin ve motivasyonun arkasındaki misyonun bir aşk ve bir kadına olan tutkusu olduğunu gördüğümde gerçekten üzülmüştüm ama yinede saygı duydum. çünkü insanın bu olgulara sahip oluyor olması onun kaynağını eleştiriyor olmamıza neden olmamalıdır.
(bkz: tom hardy) bu karakteri gerçekten güzel oynamış hakkını vermek gerekiyor.
bane karakterinin bende etki bırakmasında ki neden ise sanırım filmde ki bir repliğinde gizli.
- sen saf kötülüksün.
+ ben gereken kötülüğüm. (bane)