zerre kuşku yok ki manuel vitesli araba kullanmak pratik ve deneyim ister. ehliyetini almış dışarda nüfus cüzdanı yerine kullanan her birey debriyaj ve gaz pedalı arasındaki basit ilişkiyi bilir. fakat aracı kullanmak sadece bu ilişkinin senkronizasyonunu bilmek değil şehir içi ve dışı dış etmenlere bağlı deneyim kazanmakla mümkün olur. bu deneyimlerde bir melekedir. araç kullananlar trafikte iken bu alışkanlıkları sayesinde daha konforlu, aracın sıhhatine iyi gelen ve trafik için güvenli bir seyir elde ederler.*
-dik yokuşlarda terazileme alayınızın zorlandığı bir kalkış alanıdır. pratik kazanan siz sürücüler bu zorluğu ustaca yenmeye başlarsınız. bu alışkanlık ya debriyaj yardımıyla kalkış ya da el freni yardımıyla kalkış olarak ikiye ayrılır. debriyajla kalkış zor olandır. ayak frenden çekilmeden evvel, saniyelik debriyaj ve gaz pedalı dengeye getirilerek kalkış yapılır. bu hususta aracı neredeyse arkaya kaçırmadan kalkan sürücü arkadaşlara selam ederim.
-3. vitesle yol alırken sağa veya sola dönüşlerde araç seyir halinde ise muhakkak vites düşürülür aksi halde 3. vitesle gidilirse motor zorlanır ve güç kaybeder. 2. vites sağlıklı dönüş için yeterlidir. dönüş için fazla yavaşladıysanız vites 1'e kadar düşürülebilir.
-anarya yaparken, yani geri geri giderken elinizi yan koltuğun arkasına yaslayıp kendinizi doğan görünümlü şahin'de hissetmenizede gerek yok. sağ, sol ve orta dikiz aynaları bu işleri gayet tabii yerine getirerek size yardımcı olur. tabii son model park sensörü aracınız yoksa mübarekler. aynalar sizin namusunuz gibidir araba seyir halindeyken. şerit değiştirirken hızlanıp yavaşlarken her daim göz kulak olun. candır dikiz aynası aman.