tarihin akışını değiştiren çirkef kadınlar

entry7 galeri
    ?.
  1. son bir kaç yüzyıl öncesine kadar erkek egemen bir tarih gerçeğini, kadına verilen sosyal değer ile özdeşleştirmek pekala mümkündür ancak konumuz bu değil.

    tarih, erkeklerin verdiği kararlar ile, savaşta kaybedenin ve kazananın erkek komutasındaki erkek askerler olmasıyla ve hatta birçok keşif ve buluş ile erkeklerin hüküm sürdüğü bir kavramdır. kadının rolü son yıllarda her ne kadar artsa da tek bir dine veyahut tek bir millete ait olmayan toplumsal cinsiyet kavramı kadına tarih sayfalarında çok daha az rol verir. tüm bunlara rağmen kadınlar tarihin şekillenmesinde büyük roller oynamışlardır. kurulan en eski meclislerde ve adalet mekanizmalarında yine bulunmayan kadınlar, bu büyük rolü genel olarak mahrem çatısı altında oynamışlardır. bir erkek hükümranın ertesi gün vereceği bir karar öncesi başbaşa kaldığı kişi, yataktaki karısıdır. fikirlerinin en fazla değişime müsait olduğu yerde uyumadan önceki vicdan muhasebesi veyahut karısıyla dertleşmesi verdiği kararlara etki etmiştir.

    kadınların tarihteki \"mahrem\" rolü üzerine yapılacak bu önerme daha fazla \"çirkef\" kadınlar üzerine yoğunlaşmış, bunu bir örneklem ile açıklamaya çalışacaktır. malumun ilanı, popülizmin emrettiği kadarıyla \"en çirkef\" ünvanına birçok kişi hürrem sultan\'ı yakıştırabilir. ancak benim adayım julius caesar ın aşığı, marcus junius brutus un oruspu annesi Servilia Caepionis . bu kanıya varmamdaki sebebi şöyle açıklayabilirim. Servilia ve sezar\'ın arasında büyük bir aşk vardır(hatta bazı kaynaklar brütüs\'ün caesar\'ın öz oğlu olduğunu söyler) 7 sene boyunca roma\'dan uzak kalan sezar\'ın pompey zaferinden sonra roma\'nın yeni hakimi olarak döndüğü günlerde aralarındaki aşk tekrar alevlenir. ancak halk arasında bu büyük alaylara sebebiyet verir, duvarlara ikisinin seviştiği resmedilir. bunun üzerine henüz yeni elde ettiği makama saygısından ötürü sezar üzülerek bu ilişkiyi bitirmeye karar verir. bunu hazmedemeyen servilia öncelikle sezar\'a lanet okur, ardından brütüs\'ü sezar\'ı öldürmesi ve cumhuriyeti kurtarması konusunda büyük telkinlerde bulunur. (sezar ile pompey arasındaki savaşta brütüs pompey ile kaçmış, büyük cezaları göze alarak döndüğü roma\'da sezar tarafından affedilmiş ardından kendisine konseyde büyük görevler verilmiştir, ve sezar brütüs\'ü oğlu gibi sevmektedir)
    sezar\'ın konseyde hunharca bıçaklanarak öldürülmesinin ardından brütüs halkın karşısına cumhuriyet\'in kurtarıcısı olarak çıkmayı umar ancak halk sezar\'ı sevmiştir ve brütüs\'e büyük öfke duyar, bunun üzerine brütüs türkiye\'nin doğusuna kaçmak zorunda kalır. her ne kadar bir ordu toplayıp tekrar roma\'yı ele geçirmeye çalışsa da sezar\'ın oğlu agustus onu yunanistan civarında yener, brütüs trajik bir ölüm ile hayata veda eder.

    servilia büyük aşk duyduğu sezar\'ı trajik bir biçimde öldürülmesinin azmettiricisi, oğlu brütüs\'ün hain ilan edilmesinin baş aktörü ve roma\'nın sağladığı iç huzuru bozarak büyük iç karışıklıkların hazırlayıcısı olması sebebiyle tarihteki en çirkef kadınlar kategorisinde önemli bir yer sahibidir. üzerine kül dökerek can düşmanı olan bir kadının kapısının önünde beddualar etmiş, lanetinin de tutması için kendini bıçaklayarak kurban etmiştir.

    tanrı dünyayı çirkef kadınların gazabından korusun.

    not: kurgusal tarihin ve kara mizahın birleşimiyle yazılmıştır. örneğin brütüs konuşmasında sezar\'ı en fazla sevenin kendisi olduğu ancak roma\'nın geleceği için, cumhuriyeti kurtarmak için böyle bir işe kalkıştığını söyler. tarih brütüs\'ü hain olarak ilan etse de, o annesi ve çevresindeki art niyetlilerin kurbanı olmuş, sebep olduğu suikastten pişman olmuştur. çevresindekiler brütüs\'ün cumhuriyete olan inancını sezar\'a duydukları kin sonucu öldürülmesine adına kullanmışlardır. gerçeğin tam olarak ne olduğu bilinemez, öyle ki olaylar milattan önceki yüzyılda yaşanmıştır.

    bu kategoriye bir diğer örnek olarak
    (bkz: handan hanım)
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük