hammer tarihinde yazdığına göre sultan murat yürürken yapraklar bile kıpırdamazmış korkudan. daha evvel örneği görülmeyen tulgasıyla, efsanevi gücüyle bir heykel gibi ihtişamlıdır sultan murat. topkapıdaki gömleklerine bakılırsa boylu poslu vede gayet kaslıdır.
Babası sultan Ahmet vefat edince osmanlı tarihinde bir ilk gerçekleşmiş ve emicesi şehzade mustafa tahta geçmiştir. Mustafa bir zihin hastalığından muzdarip olduğundan vezirler mustafayı indirip, çocuk yaştaki inatcı osmanı tahta geçirmek zorunda kaldılar.
Osman tahmin ettikleri gibi başına buyruk hareket etmeye başladı. şeyhülislam esatın kızını alıp, haremdeki cariyeleri eski saraya gönderdi. işine geldiği zaman gelenekçi oldu ve kardeşi şehzade mehmeti boğdurttu. Ordunun başında lehistana yürüdü tüm itirazlara rağmen, asker istemediği halde savaşta ısrar etti ve istemeden anlaşma imzalamak zorunda kaldı. asker isyan üstüne isyan etti ve nihayet gayette kötü muamelemede bulunarak osmanı tahttan indirdiler. yerine yine mustafayı geçirdiler ( mustafa fatihin babası muratla beraber tahta iki kere geçen ikinci kişi oldu).
amma Mustafa -birazda osmanın ölümüyle- iyice hastalanmıştı ve çok kısa süre sonra yeniden indirildi ve bu seferde çocuk yaştaki murat geçirildi tahta. ama sultan gerçekten çocuk, annesi kösem sultan gerçekten hırslı bir kadındı. uzun zaman validenin kontrolünde geçti saltanat. ta ki hafız paşanın öldürülmesine kadar. sultan o gün büyüdü diyebiliriz. sonrasını biliyorsunuz zaten.küçük sultan, osmanlı tarihinin atası sultan selimden sonraki en sert karakterli padişahı oldu. kardeşlerini teker teker ortadan kaldırdı. hatta en son kalan gariban ibrahimide boğun dedi de dinlemediler, hanedan değişmekten kurtuldu.
Unutmadan murattan sonra tahta ibrahim geçti. bugün anladığımız kadarıyla kafasında bir tümör vardı. zaman zaman şiddetli ağrılar yapan, insanı kontrolsüzleştiren. Tahta geçtiğinde doğal olarak şehzadesi yoktu. e ne yapsın adamcağız saldırdı hareme, hanedan mı değişsin. üç oğlu oldu üçüde tahta çıktı.
budur 4. muratın arkası önü.