genel olarak diğer pozitif bilim dallarının mezunlarına göre farklı bakış açısına sahip insanlardır. problemlere pratik çözümler üretmeye çalışırlar. otobüsün ani durma/kalkmalarında ivme, etki-tepki prensibi gibi fiziksel terimlerden bahseden biri varsa büyük ihtimalle mühendistir. aynı şekilde günlük olayları sayısallaştırıp formüller yardımıyla çıkarımlar yaparlar ve her hangi birine bunu anlatmaya çalışırlar.
askerlik yapan erkeklerin nasıl askerlik anıları varsa mühendislerin de mühendislik fakültesi anıları vardır. saatlerce süren sınavlar, bu sınavlar esnasında hissettikleri, sayfalarca cevap kağıdı doldurup tek haneli sonuçlar almak gibi. fakülte hayatı boyunca biz bunları nerede kullanacağız dedikleri bir ton ders görürler. derslerdeki bu bilgilerin büyük kısmı da okul sonrası pek kullanılmaz ama çoğunlukla olaylara farklı bakış açısı getirmekte yarar sağlar.
genel kültür çok önemlidir mühendisler için. genel kültürü iyi olan bir mühendis konu hakkında detaylı bilgisi olmasa bile makul şeyler söyleyebilecektir. kendisini iyi geliştirmiş olanları biraz da iletişim yönü kuvvetliyse iş hayatında başarılı olacaktır.