osmanlı'nın devşirme politikasının sonucudur. tarihi olayları tahlil ederken '' şu olmasaydı sonuç böyle olurdu.'' diye yargı getirmek büyük bir yanlıştır ve tarih bilimine aykırıdır. birçok tarihçinin tartışma içinde bulunduğu konu olan osmanlı devletinin doğuşu meselesindeki '' türkler'in hanedandan uzak tutulma'' nedeni ise, çoğu tarihçi tarafından türkler'in kut anlayışına bağlı olarak osmanlı hükümdarlığı üzerinde başka Türk aileleri ya da aşiretleri tarafından hak iddia edilmesini önlemek amacıyla, osmanlı hanedanının seçtiği bir yöntem olduğu şeklinde yorumlanmaktadır.
osmanlı devletinin kuruluş ve yükselme devirlerindeki hızlı yükselişinin nedenleri içerisinde ( fetret devrini saymazsak eğer), hanedan dışında hükümdarlık üzerinde hak iddia etmesi muhtemel aşiret ya da ailelerin hükümdarlık hakkından uzak tutulması amacıyla devşirmelerin önemli devlet kademelerine yerleştirilmesi olayının büyük bir katkısı olduğunu düşünmek yanlış olmayacaktır, ancak tek başına bu önlem osmanlı'nın hızlı yükselişini sağlayan etken değildir doğal olarak. ( diğer nedenler bu başlığın konusu olmadığından detaya girmek istemiyorum. ) dolayısıyla türkmenler'in osmanlı yönetiminden uzak tutulması, o devir için doğru güdülmüş bir politika olarak yorumlanabilir. ayrıca bilinmelidir ki kuruluş dönemindeki padişah ( hatırladığım Osman Gazi'dir ) ve bazı tarihçiler ( ibn-i Kemal ) osmanlı hanedanının oğuz boyundan geldiği iddialarını destekler nitelikte kaynaklar sunmuşlardır günümüze.
özetle, durum tamamen osmanlı hanedanını meşrulaştırmak ve devlet yönetimi üzerindeki tek ve en büyük güç haline getirmek amacıyla tasarlanmıştır. düz mantıkla bakarsak, islam öncesindeki türk devletlerinin farklı boylardan oluştuğu ve bu farklı boyların hükümdarlık konusunda anlaşamayıp taht kavgalarıyla devleti bitirdiklerini bilen osmanlı hanedanı, bu duruma böylece çözüm getirmek istemiştir diyebiliriz. yönetime dahil edilen devşirmelerin ileri zamanlarda devletin otoritesini kıracak ya da sarsacak muhtemel güçleri zaten otomatik olarak engellenmiş oluyordu. çünkü devşirmelerin kökleri zaten getirildikleri ülkede kalıyordu ve etki alanları diğer türk devlet adamları, türk aileleri veya türk aşiretleri kadar geniş değildi.
dipnot: ( Osmanlı'nın Roma imparatorluğu ile benzerlik gösteren birçok yönetim yapılanması mevcuttur. önermeniz doğrudur diyebilirim. senrey26)
son olarak söylemek isterim ki tarih yorum işidir. benim paylaştıklarım da birer önermedir ve doğruluğu ya da yanlışlığı sadece tarihçiyi bağlamaktadır. bu konuyla alakalı birçok görüş ortaya atılabilir, doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir.