mezunu olmaktan onur duyduğum okulum. entryleri okuyunca özlediğimi hissettim yine. başka bir kaç yere de yazmış olduğum yazımı kopyalıyorum hiç çekinmeden:
''bir senesinin insanın içine işleyebildiği ifade edilen okulum. varın yedi sene yatılılığının insanın nerelerine işleyebileceğini siz tahmin edin. haber aldım ki samsun'da puan olarak üçüncü sıraya gerilemiş. bir zamanlar karadeniz'in en iyi okuluydu bu okul. türkiye'de de ilk onda idi.
1955 yılında kurulan altı maarif koleji'nden biri idi. diğerleri kadıköy, bursa, konya, bornova ve diyarbakır maarif kolejleridir. aslında tam bir kampüstü. çoğu tabela üniversitesinden daha geniş alana kurulu, kapalı spor salonu futbol, basketbol sahaları, kocaman yemekhanesi, bin kişilk yatakhanesi olan ve hatta arazisinin bir kısmına başka okul ve lojman yapılan bir okuldu. türk eğitim tarihinde önemli bir yere sahipti. öss ve öys'de sık sık türkiye derecesi çıkarır ilk yüze pek çok öğrenci sokardı.
dejenerasyon yetmişlerde maarif kolejlerinin adının anadolu lisesi yapılıp her yere anadolu lisesi açılması ile başladı. hiç bir kritere dayanmadan abuk subuk yerlerde açılan anadolu liseleri ile önce anadolu lisesi adı ucuzladı. ama yine de köklü eğitim kurumları varlıklarını devam ettirdiler. 1988-1899 öğretim yılında ise çıkan bir kanun mu yönetmelik mi herneyse onunla anadolu lisesi sınavlarında herkese kendi ilini ya da üç büyük şehri seçme zorunluluğu getirildi. önceden merkezi sınavla başarısına göre kahramanmaraş'tan, muğla'dan, karaman'dan ve anadolu'nun pek çok yerinden öğrenci alan okulu sadece samsunlular tercih edebilecekti artık. seksenlerin ilk yarısında beşyüz civarında olan yatılı sayısı 1993'te yetmiş seksene kadar düşmüştü. ki beşyüz yatılı varken okulun öğrenci sayısı bin civarı idi. doksanların başında ise öğrenci sayısı ikibine vurmuştu. eskiden yatılıların yatakhanede etüt odası olan salonlar derslik olmuş, bu da yetmemiş yatakhaneler de dersliğe çevrilmeye başlanmıştı. aslında bu süreçte yok olanlar anılardı.
ve son darbe sekiz yıllık kesintisiz eğitimle vuruldu. egemenlerimiz imam hatip okulları yüzünden tüm eğitim sistemini hallaç pamuğu gibi attılar. laik bir ülkede imam hatip okulu gibi bir okulun olup olmayacağına dahi kafa yormadan tüm eğitim sistemini etkileyecek kararlar aldılar. (bu durumun da imam hatip antipatimde bir yeri vardır) onbir oniki yaşında hazırlık eğitimi ile başlayan yedi yıllık anadolu lisesi eğitimleri ortaokuldan sonra devam edilen alalade bir lise eğitimine dönüştü. çarpık eğitim politikaları saygın bir tarihi olan okulu en son şimdiki haline getirdi. son olarak duydum ki yatakhaneler derslik olarak samsun anadolu lisesi'nin samsun'daki en büyük rakibi namık kemal lisesi'ne kiralanmış. samsun anadolu lisesi bir efsaneydi..''