macar tarafı : mağlubiyetin en büyük nedenleri zanos zapolyanın söz verdiği halde savaş meydanında olmaması ve macar tarafının çok tecrübesiz adamlar tarafından yönetilmesi, macarların ortayı boşaltıp kanatlara yönelen osmanlı ordusu karşısında kazanıyoruz zannetmeleri bunun üzerine tecrübesiz II lajos'un arkada tutması gerek yerde durmayıp savaş meydanına inmesidir
osmanlı tarafı : galibiyetin mimarı malkoçoğlu bali beyin macar ordusundaki ağır zırhlı süvarilere karşı savaş taktiğinin değiştirilmesi gerektiğini farketmesi. bali beyin önerisiyle osmanlı klasik meydan savaşı taktiğini değiştirerek macar saldırısını bekledi ve kanatlara ayrılan orduyla düşmanın etrafını sardı. macar ordusu osmanlının merkezine saldırarak yarmak istiyordu bir süre süvarilerle savaşan rumeli askerleri daha sonra taktik gereği geriye çekilip 2 yana ayrıldılar ve macar ordusu ortadan ilerleyerek osmanlı ordusunun dağıldığını düşündü. bunun üzerine II lajos'a savaşı kazanıyoruz haberi ulaştı ve o da yerini bırakarak savaşa girdi. savaş meydanın arkasında dizilmiş 300 top bir anda ateşlendi ve macar ordusu çok büyük kayıplar verdi ardından lajos un bıraktığı yerden saldırıya geçen atlı sipahiler düşmanı 2 ateş arasında bıraktı. 2 saat içerisinde 20 bin macar askeri ve lajos varlık gösteremeden öldü.
hilal taktiğinin en iyi örneği bu savaşta görülmüştür.
orduların asker sayısı belli değildir. avrupa'nın abartılı kaynaklarında osmanlı ordusu 100 bin ile 300 bin arasında değişmekte, savaşta merkeze saldıran orduyu yöneten tomori'ye göre osmanlı ordusu 70 bindi. muhtemelen osmanlı ordusunda 7 bin yeniçeri 7 bin sipahi ve 30 bin anadolu ve rumeli askeri vardı. Peçevi tarihe göre padişah gözleri yaşlı bir şekilde ellerini havaya kaldırarak ''ilahi! Kudret ve kuvvet senden! imdat ve himaye senden! Ümmet-i Muhammed'e yardım et!'' dedi bu ifadeye göre macarların türklerden az değil daha fazla olduğu da düşünülebilir.