uluslararası ilişkiler

entry231 galeri
    28.
  1. diyelim ki kazandınız;
    *

    1- ingilizceniz eğer idare eder vaziyetteyse hazırlığı atlamaya bakın, atladıktan sonra da boşlamayın ingilizceyi, geliştirin. yok, hakkaten fena derecedeyse, yani hazırlığı atlayamadıysanız; bi yılım gitti böhüeaha, diye ağlamadan beleşe ingilizce yapın! hiç yoktan ingilizceniz olsun. sakın, amaeeen, hazırlık ne ak, demeyin, öğrenin, yoksa ingilizce'den okul uzayabilir ya da bir daha ingilizce için para harcamak zorunda kalabilirsiniz.

    2- dersleri takın! fakültedeki en kolay ve en önü açık bölümü okumaktasınızdır, siyasete adım atabileceğiniz gibi özel şirketlerin yönetim/ithalat ihracat/ insan kaynakları bölümleri için ideal kaftan olacaksınız, n'alakası var ortalamamın özel sektörle derseniz de; bazıları ortalama arayacaktır, ortalama yapmak iyidir, yapın. ama yapamazsanız da sallamayın netekim deneyim yapmak çok daha işe yarayacaktır. yüksek lisans için hesaplar yapacaksanız da ortalama gerekecektir. inek miyim bea demeyin, sadece sınav dönemlerinde bile azıcık sıksanız şahane notlar alırsınız, basittir bu bölüm!

    3- dil. ikinci diliniz olan ingilizce iyi vaziyetteyse üçüncü dil için birinci sınıftan sonra gelen yazdan itibaren çalışmalara/planlamalara başlayın. almanca-rusça şu sıralar çok revaçta. çince de çok iyi olabilir. * ama hepsinden önce ingilizce'yi bir bitirin, nasıl olsa herkes ingilizce bilmek durumunda, n'olucam ben bu sikindirik bölümde, demeyin ingilizce öğrenin!!! hala staj ilanlarında iibf öğrencileri aranır * ama ingilizce bilmesi ve hatta bir dil daha bilmesi şartı ile!!!

    4- deneyim. faaliyet!!! staj yapın. staj yapmak için herkesi seferber edin. ayrıca stajyerken ofis-boyluk dışında bir şeyler talep edin. talepkar olun. staj için şirketler genelde en az ikinci sınıf ve sonrası ararlar ama siz -eğer yeniyseniz bölümde- erkenden kim, hangi vasıflarda ne arıyor araştırmaya başlayın. araştırın, kimsenin ağzına bakmayın. sertifika programlarının peşinde koşturun, konferanslara gidin, okuldan bir şeyler talep edin, mutlaka aktif olun, bir kulüp üyeliğiniz falan olsun. yan gelip yatmak bu bölümde size hiçbir şey kazandırmaz.erasmus, aiesec, bölüm kulübünün faaliyetleri falan bulaşın! erasmus'la dışarı gidin süper olabilir. aiesec bizim bölümü yollamıyor dışarı sanırsam ama ofiste takılıp dil falan yapın, ne yapsanız kardır! başka değişim programları varsa onları da kollayın. sertifikanız mutlaka olsun.

    5- ne yapacağınıza ne kadar çabuk karar verirseniz sizin için o kadar iyi olur. siyaset mi düşünüyorsunuz, o zaman siyasetçiler nerelerde takılmış zamanında onları araştırın. gazeteci mi olmak istiyorsunuz, o zaman muhabirlikten mi olur bir yerden mi olur olaya bulaşın. ithalat/ihracat mı düşünüyorsunuz; staj arayın, staj yapın. birini örnek alın ve o ne yaptıysa tartıp ölçüp izini takip edin. devlet mi istiyorsunuz, bazı bakanlıkların, planlama teşkilatının staj hedeleri vardır, sitelerinden mutlaka ama mutlaka takip edin. çok zor değil, asılın, tanıdık bulun, yapın bi'şeyler.

    6- moralinizi, ne boktan bi ünide ne boktan bi bölüm okuyorum diye bozmayın. pek çok şirket stajyer ararken tr'de iibf 3. sınıf öğrencisi der geçer ama eleme esnasında üninizin ismi önemli olabilir. eğer ismi olan bir ünide değilseniz başka şeyler yapıp açığınızı kapatın. bazı öğrenciler ünilerinin ismine güvenip yan gelip yatar, belki onları eleyebilirsiniz, kim bilir?

    7- ne yapmalıyım, nasıl durumumu düzeltirim diye sürekli durumunuzu/kendinizi sorgulayın. bu bölüm önü açık bir bölümdür ama sizin onu allayıp pullamanız lazım, bu da sertifikalar, eğitimler, bilimum faaliyetler, bir yerlerde yazarlıklar yani kısaca cv'nizden geçer. okul bitmeden öğrenci olmanın tüm kolaylıklarından yararlanarak dopdolu çıkmaya bakın bölümden, kıçınızın üstüne oturmayın. ve eğlenin tabi, bu olayların hepsi aslında eğlencelidir, yeni insanlar yeni ortamlar falan. kafanızı bozmayın ve bi'şeylere takılın!!!! *
    54 ...