salavat; peygamberi övmek, ona selam etmek, kendisine karşi duyulan hürmet ve vefayi dile getirmek amaciyla söylenen sözdür. rivayet edilen bir hadiste peygamberimiz: "yanında benim adım anılıp da bana salât getirmeyen kişinin burnu sürtülsün, hakarete uğrasın" demiştir.
islam alimlerinden bazıları, insanın ömründe bir kere salât ü selam getirmesinin vâcib olduğunu söylerken, imam şâfi gibi kimseler de "nâm-ı celil-i muhammedî ne zaman anılırsa anılsın hemen salât ü selamla o na senâda bulunmak gerektiği" kanaatindedirler.
salavatın mutlak şekilde belirlenmiş bir şekli yoktur. illa ki şöyle söylenecek diye bir kural mevcut değildir. ama genel olarak: "allahumme salli ala seyyidina muhammedin ve ala ali seyyidina muhammed" seklindeki söyleniş kabul görmüştür. bu çoğu zaman kısaca "allahumme salli ala seyyidina muhammed" seklinde de söylenir.
bununla birlikte, hadis ilmiyle uğraşanlar, hazreti peygamber in hadislerini rivayet ederken, o nun adı ne kadar çok anılırsa anılsın, her anılışında, "sallallahu aleyhi ve sellem" diyerek hürmet ve vefalarını ifade etmişlerdir. dolayisiyla böyle bir söyleyiş de mevcuttur.