şimdi gelmiş geçmiş temel siyasi düşünceleri, fikir akımlarını gözümün önünden geçiriyorum da ben sanırım bunun sesi korkak çıkan, ne dediği belli olmayan, rengini belli etmemeye çalışan başka bir "siyasi tavır" görmedim.
bir insan herhangi bir siyasi görüşe, neden "evet" dediğini bilerek "evet" diyorsa, kesinlikle saygıyı hak ediyordur. çünkü o "evet"tir. aynı şekilde bir görüşe "hayır" diyorsa da saygıyı hak ediyordur, çünkü o da "hayır"dır.
neden saygıyı hak ettiği de aslında son derece açık: çünkü her görüş, kendi karşıt görüşünü oluşturmak için bir fırsattır. her tezin, bir antitezi dolayısıyla bunların birleşmesiyle oluşan bir diyalektiği vardır. tarihteki bütün akımlar, kendisinden sonraki daha iyi/ daha kötü akımları oluşturmaya ortam hazırlamışlardır. bu yüzden bütün bu fikirler tıpkı birbirine bağlı ve ayrı ayrı "değerli"dirler.
"yetmez ama evet" cümlesi ise antitezini/ diyalektiğini oluşturacak kadar güçlü bir fikir değil. "yetmezse niye evet?" sorusuna verecek cesur bir cevabı yok gibi. "yetmez ama hayır" gibi bir antitez oluştursa da çok fazla savunucusu olmaz; çünkü onun da söylediği net bir şey yok. şarkıdaki "nereden baksan tutarsızlık" cümlesinin bir fikir akımı olarak karşılığı sanki.
bu yüzden tarih herhangi bir görüşle ilgili "evet" diyenleri yazar, "hayır" diyenleri de yazar ama "yetmez ama evet" görüşünü bence yazmaz.
not: "herhangi bir görüş" cümlesinin altına çiziyorum. bu entry'de bu tavrı tek bir siyasi görüşü kapsayacak şekilde yorumlamadım.