brave new world

entry102 galeri video2
    59.
  1. ithaki yayınlarının baskında kitabın sonunda cesur yeni dünya üzerine adlı david bradshawa ait 15 sayfalık yazı bulunmaktadır. eser hakkında oldukça detaylı bir inceleme yazısı. bu yazı üzerine eklenecek pek bir şey bulamamakla birlikte naçizane fikirlerimi aktarayım.

    anlatılan totaliter devlet yapısında teknoloji; insanları uyuşturmak, düşünmeyen, şartlandırılmış, sadece itaat eden ve otorite sahibi zümrenin çıkarlarına hizmet etmek adına etiketlenmiş ve sınıflandırılmış insanlar üretmek için etkin bir biçimde kullanılmaktadır. uygulanan bu yöntemler sayesinde insanlar içinde bulundukları durumun vahametinden bihaber yapay bir mutluluk dünyasında yaşamaktadırlar. geçmişleri silindiği ve ölümün sarsıcı gerçekliğinin farkına varamadıkları için bilgi ve gerçeklikten kopuk bir halde koyun sürüsü gibi hayvansı dürtülerinin peşinde yaşamlarını sürdürmekteler.
    ayrıca aile, din, evlilik gibi mefhumlar ortadan kaldırılmış, yasaklı hale getirilmiş, insanların birey olma bilinci ve duygusal ilişki kurma yetisi kalmamıştır.
    insanlar hayatın zorlu, mücadele gerektiren kimyasından uzak bir halde yaşamaya alışmılar, zorluklarla mücadele etmek ve acı çekmek yerine bilinçlerini uyuşturma ve dolayısıyla sorunlardan kaçma eğilimindeler.

    daha fazla anlatıp merakınızı ve okuma isteğinizi baltalamak istemem. sonuç olarak içinde bulunduğumuz ve ilerlemekte olan zaman dilimindeki dünyamızda anlatılanlara benzer gelişmelere büyük oranda rastlamaktayız. yazar amerikaya yaptığı geziler sonucunda kapitalizmin, amerikan toplum modelinin önlenemez yükselişini görmüş ve böyle bir roman yazmış. malesef bu yükseliş halen devam etmekte ve dünyaya ambargo koymuş durumda günümüzde.

    ayrıca kitabın önsözünden bikaç alıntı;

    --spoiler--
    gerçekten etkili totaliter devlet, siyasi patronların ve onların yönetici ordularının tüm güçleri kendisinde toplayan hükumetinin, kölelerden oluşan nüfusu köleler köleliklerini sevdikleri için zor kullanmaksızın kontrol ettikleri devlettir.

    geleceğin en önemli manhattan projeleri, politikacıların ve katılan bilim adamlarının 'mutluluk sorunu' adını vereceği konuda -diğer bir deyişle, insanları köleliklerini sevdirme konusunda, devlet sponsorluğunda yürütülecek büyük çaplı araştırmalar olacaktır.

    siyasi ve ekonomik özgürlükler azaldıkça cinsel özgürlük, dengelenircesine artma eğilimi gösterir.

    uyuşturucu, filmler ve radyonun etkisiyle gündüz düşleri kurma özgürlüğüne ek olarak cinsellik, tebaasını, yazgıları olan köleliğe razı etmede yardımcı olur.

    --spoiler--
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük