gelişen teknolojinin yarattığı baskıcı devlet

entry5 galeri
    1.
  1. esasında devlet in baskı, şiddet, sindirme gibi kontrol mekanizmalarını kullanması yeni bir şey değil. franz oppenheimer devlet eşittir şiddettir der. bundan şiddet kelimesinin yalın halini anlamıyoruz. bu daha çok güç ve baskıyla özdeşleştirilmiş bir şiddet kavramı.

    gelişen teknoloji iki açıdan devletlerin baskıcı yönünü biziklemekte. gelişen teknoloji bireylerin bir şeylerin farkına varmasını, örgütlenmesini, yanlış giden şeylere karşı kollektif bir biçimde tepki geliştirmesini kolaylaştırıyor. bu durumun devleti agresifleştirdiği ortada. zamanında toplumdan aldığı yetkiyi (bkz: toplumsal sözleşme) onun aleyhine kullanması işin başka bir tarafı. ne izleyeceğinize ne dinleyeceğinize, kiminle ne hakkında konuşacağınıza devlet karar veriyor. devleti insan zihninde somutlaştıran şeylerden biri de bu baskı. devlet öyle bir şeydir ki bir gün haklı olarak verdiğiniz bir tepki yüzünden kafanıza yediğiniz jopla anında zihninizde somutlaşabilir. bu baskı ve şiddetten kısa vadede karlı çıksanız da sivil oluşumların karşısında her gün güç kaybeder, taptığınız gücü sizi darağacına götürürken bulursunuz. zira sadece internet bile devletlerin egemenlik sınırlarını baştan aşağı değiştirmeye yetiyor. bugün egemenlik kavramı eskisine nazaran çok çok farklı. internet harita üzerindeki sınırları önemsemiyor. haliyle devletler haksız, yersiz sansür uygulamalarına giderek kontrolü elde tutmaya çalışıyor.

    gelişen teknolojinin ikinci başıysa devletlerin direk baskıcı yönüne hizmet etmekte. ortam dinlemeleri, internet fişlemeleri, gayri hukuki gizli çekimler bunun başını çekiyor. silah sektörü ise insanlığı hayvanlardan daha aşağı düşürecek kadar gelişmiş bir vahşet boyutuna ulaştı. sanal ve gerçek silahlar toplumu sindirmek, zihinlerini kontrol altında tutmak için kullanıyor. haliyle korku ütopyalarının (bkz: 1984) ütopyalığı havada kalıyor.
    iddia edildiği kadar vahim boyutlarda mıdır bilinmez ama bugün devletin istediğinde insanların yatak odalarına kadar girebildiği bir gerçek. bazı devletlerde düşünce sansürü rahatsız edici boyutlarda: (bkz: çin).

    ne diyorduk? güç yozlaştırır mutlak güç mıutlaka yozlaştırır.
    3 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük