Bireyin şahsiyet oluşturmasında önemli bir etkendir. Birey toplumla beraber iyi kötü kavramını kazanır çoğu kez. Günümüz türkiyesinde ise çok garip bir çatışma vardır. Aile ve toplum arasına sıkışmış durumdayız.
Her ne kadar toplumu aileler birleştirerek oluştursa da herkes hayatında bir bölümü ailesiz geçirmekte ve bu dönemde sadece toplum ona şekil vermektedir. Bireye toplum aileden sonra son fırça darbelerini vurur. Gerek eğitim hayatı, gerekse çalışma hayatı aileden öğrendiği değerleri sorgulatır ya da kaybettirir. Toplum genel olarak ailelerden vücuda geldiği halde ve ailelerde köklere bağlı değerleri yaşatmaya çalıştığı halde bireyler neden bunların dışında şeylere sürüklenmektedir?
Sebebi şiddetle artan medya erezyonu ve populerliktir. Birey kendisine medyada veya çevrede söylenen ne varsa şartsız kabul eder. Bunu yaparken ayrıca tek de değildir. Onunla beraber koca bir gençlik yığını onu takip eder. peki bu neden böyledir? neden ailesinde gördüğü değerleri birey kabul eder?
Çünkü toplum çıldırmıştır... Bu deliliğin arasında akıllı olup dışlanmak istemez. Artık ailesi toplumdur. çünkü aynı medya ailede alacağı karşılıksız sevgi bağınıda paramparça etmiştir.
Kısaca geçmişte toplumun bireyi şekillendirmesi kültürü oluştururken; bugün toplum bireyi kendi kültürüne sırt dönmeye çağırmaktadır.