yıl olmuş 2012 hala ateistlerin "evrenin tesadüfen oluştuğuna inandıklarını" sananlar var.
yok arkadaş valla okuma yazmanız yok sizin. çoktan aşıldı o konular. en azından sizden azıcık daha fazla okuyan birileri varsa aştı bu konuları.
bakınız dawkins nasıl açıklıyor tesadüf denilenin bir süre sonra kaçınılmaz olduğunu (kendi cümlelerimle açıklarken yanlışa düşmeyeceğimi umuyorum):
şimdi bir dünya var değil mi? evet.
dünya başka gezegenlerle beraber bir güneş sistemine mi bağlı? evet.
güneş sistemi kendisi gibi milyar x milyar kadar sistemle beraber samanyolu galaksisini oluşturuyor doğru mu? evet.
samanyolu galaksisi yine milyar x milyar galaksiyle beraber evreni oluşturuyor doğru mu? evet.
buraya kadar bilimin şimdilik kanıtladığı.
dahası şu an bilim evrenin de tek olmadığını, milyarlarca evren olduğunu iddia ediyor. bunun da yakında kanıtlanması olası.
özetle bizim gibi trilyon x trilyon tane gezegen var.
peki bir gezegenin hayat oluşacak şartlarda oluşmasının ihtimali nedir?
trilyon x trilyonda bir olsun.
zaten trilyon x trilyon gezegen var ve şu anda tespit edildiği kadarıyla bu gezegenlerden birinde hayat oluşmuş. bu gezegene dünya diyoruz. şu an buradayız ve varlığımızın oluşması olasılığı üzerine konuşuyoruz.. var olmasak bunu konuşamazdık. bu olasılık gerçekleşmiş yani olasılık gerçek olmuş.
şimdi bunu dawkins'in zar örneğiyle daha çok açalım:
eğer elinize bir zar alsanız ve tamamen başka bir etkenle yönlendirilmeden sizden "1" atmanızı isteseler bunun olabilme olasılığı nedir? 1/6 değil mi?
peki zar atan kişi sayısı "1" değil de, 6 kişi olsaydı ve birinizin "1" atabilmesini isteselerdi? siz 6 kişi 6 ayrı zarı atsaydınız içinizden birinin "1" atması tesadüf olacak mıydı?
tam tersine "kaçınılmaz" olacaktı.
hah şakirtcim şimdi sen o zarın "6"ya kadar olan rakamlardan değil trilyon x trilyon'a kadar rakamlardan oluştuğunu, zarı atan kişi sayısının da trilyon x trilyon kadar olduğunu düşün. diyelim ki yaşam oluşmasına karşılık gelen sayı da 8milyar 386 milyon 234 bin 345 olsun.
içlerinden biri bu sayıyı atar mıydı?
atardı.
tesadüf mü olurdu bu?
hayır, kaçınılmaz olurdu.
özetle çok çok çok küçük bir ihtimal yeter sayıda deneme yapılması durumunda tesadüf değil kaçınılmaz olarak gerçekleşiyor. trilyon x trilyon gezegende zar atılmış ve dünyada yaşam oluşmasına karşılık gelen ihtimal tutmuş. daha da anlamadıysanız diyecek bir laf yok zaten.
inandığınız allah aşkına biraz argumanlarınızı geliştirin de biz de biraz kendimizi geliştirelim. hala ateistlerin evrenin tesadüfen oluştuğuna inandığını düşünmeniz yüzünden bu konuları konuşup duruyoruz.
tamam bi zar atılmış ve o 1 sayısı dünyanın yerini tutuyor diyelim.yaşam burda falan filan.peki o zar nerden geldi yani x tane evren var ama bu evrenler nereden geldi asıl merak konusu bu