"türk demek, türkçe demektir." diyen atatürk'ün görmesi gereken bir yarışma.
emperyalizm ve misyonerlik çamurlarını yemesine rağmen, rus ve çin emperyalizmi altında neredeyse türklüklerini unutan, daha doğrusu kimlikleri unutturulan, türkistan ülkelerinden dereceler çıkmıştır. "rengi farklı" olduğu için ezilen, hor görülen afrika'dan, bombalardan sonra yetişen nesil vietnam'dan, sudan'dan çok güzel ve anlamlı şiirler okuyan çocuklar çıkmıştır sahneye. dünyanın bir ucunda, tarihi kardeş moğolistan'da hizmet veren ve trafik kazasında vefat eden bir öğretmen anılmıştır. dostluk, kardeşlik mesajları verilmiştir. daha ne olsun ?
işin siyaset kısmı ise şu anda hiç mi hiç önemli değildir. çünkü dini takiyye de yapsanız, tam tersine gerçek bir dindar olarak bile yaşasanız, birileri size yağ çekecek, birileri de hep size attıkları çamurlar sayesinde prim yapmaya çalışacaktır. ama herşeyden önce önemli olan oradaki çocuklardır.
bunların birçoğu zaten türk kökenli, bazıları zaten müslüman. dünyanın bir ucundaki türklerin çocukları, milli ve dini duygularını unutup, almanya'nın arka sokaklarındaki gibi sokak serserisine dönüşmüş bir türk gençliği olmamak için bu okullara gidiyorlar. bazıları ülkelerinde en iyi eğitim veren kurumlardan olduğu için, bazıları ülkelerinde "tek eğitim veren kurum" olduğu için katılmış çocuklar.
elbette feto'ya ** körü körüne karşıt olan kesim, oradan buradan hakaretler biriktirip kusacaklardır. ama siz burada "olamaz, onlara türklüğü, islam'ı öğretiyorsunuz, misyonerlik yapmayın emperyalist uşakları, bırakın o çocuklar cahil kalsınlar" diyorken, o çocuklar hem kendi hayatları adına, hem de türkçe'nin dünya üzerindeki gelişimi adına öğreniyorlar. ayrıca bunun yanında "müspet ilimlerden" de bilgi öğreniyorlar. pek çoğunun da fethullah'ın nasıl biri olduğuna dair, senin, benim gibi bir bilgisi yok.
ticari kısmına gelirsek, dünya'da zaten halihazırda 250-300 milyon türk yaşıyor. bunların içinde çok büyük şirketler de var, diğer şirketlerde de gerek üst düzeyde, gerek alt düzeyde birçok türk bulunmakta. artık, firmalar ürünlerin yabancı dilde açıklamasına türkçe'yi de ekliyorlar. dilbilimciler tarafından dünyanın en köklü ve en kaliteli dilleri arasında gösterilen türkçe'nin yaygınlaşması bu konuda türkiye'nin de kazancıdır.
bugün yarı-amerikan sömürgesi olarak zannedilsek de, yarın tam bağımsız olduğumuzda dilimizin bu gelişiminden yine "aydınlar" pay çıkaracaktır, benden söylemesi.