eski kalem tamiri yapan yerler istanbulda sirkecide bulunurlar. Sayıları çok çok azdır. bunların yeri, 2. Mahmudun posta teşkilatını ilk kurduğunda inşa ettirdiği türkiyenin en eski ptt binasının önünde kısa bir yokuşlu sokak var. oradadır.
Dolma kalem kağıtla buluştuğunda, çok hoş bir cızırtı çıkartır, bu çok güzel bir sestir. Aslında bir ritüeldir dolma kalem kullanımı. Onu usulüyle yerinden çıkartmak gerek. Öyle loto kuponu doldururken, bulmaca çözerken kullanamazsınız, özeldir. Yazmayı keyifli kılmasıyla birlikte, sık yazmazsanız, tükenme noktasına gelir.
Temizliği, mürekkebinin bitmesi sıkıntı. Akmaması lazım aşağı tutuğunuz halde. Yukarı tuttuğunuzda kurumaması gerekir. Sıvı mürekkebinin akması gerekir. Elinizin biçimini alır. Başkasına dolma kaleminizi verirseniz, sizin elinizin şeklinden o kişin elinin şeklini alır, sonra geri aldığınızda ilk etaptaki tadı alamazsınız.
Bazı Japon ve doğulu çizerler, meji restorasyon döneminde entelektüel ve aydınlarını ellerinde sanki pompalı tüfek taşıyormuşcasına, dolma kalemle resmetmişlerdir. Onların silahları, dolma kalemleri, mürekkepleri kurşunlarıdır.
Ben, yakasında dolma kalem taşıyan birisini, entel, okumuş akıllı bir adam olarak düşünürüm. Hele de yaşlıysa başından beri bir statü göstergesi olmuştur.
Atatürk 13 yaşından itibaren dolma kalem kullanmıştır. ismet inönü, lozana dolma kalem ile imza atmıştır. Ama bu kalem şimdilerde kayıptır. Rte, menderes, özal, putin gibi isimleri imzalarını hep dolma kalemle atarlar.