Günümüz Trabzon etnik yapısı 1071 ve 1461 sonrası şekillenen bir seyir izlemiştir. Belirtilen Rum nüfus bölgeyi fetih sonrası uzun vadede de olsa boşaltmıştır. Ülke genelinde (izmir, istanbul...) bir çok bölgede çok sayıda bulunan Rumlar ilk olarak Karadeniz bölgesinden ayrılmış olması Rumların halen ikamet edebileceği Türkiye bölgelerinden nufüslarının en az olacağı bölgenin Doğu Karadeniz ve özellikle Trabzon bölgesinin olduğu gerçeğini kanıtlar niteliktedir.
Trabzon etnik yapısını oluşturan toplulukların "laz" olarak adlandırılması da son derece yanlıştır. Gürcü unsurların Karadeniz bölgesinde yaşayan kolonilerine "laz" denir. Lazlar Karadeniz bölgesinde halen varlıklarını sürdüren bir guruptur. Büyük ölçüde Artvin, Hopa, Borçka, Arhavi, Fındıklı, Ardeşen, Pazar yöreleriin belirli köyleri ve çevresinde ikamet etmektedirler. Türkçe ve Gürcüce dillerinin zaman içerisindeki birleşiminden oluşan bir dile sahiptirler. Belirtilen etnik gurup 30-40.000 dolayındadır ve Trabzon da bulunmamaktadır.
Trabzon'un etnik yapısını oluşturan esas ve temel kitlenin Oğuz Türklerinin en büyük kolundan olan Çepnilerin ve Osmanlı sonrası bölgeye göç ettirilen diğer Türk boylarının oluşturduğu bilinmektedir.