çay çünkü

entry2 galeri
    1.
  1. Çay çünkü;

    Hala tam olarak ne zaman, nasıl bulunduğu bilinmediğinden, varlığını mucizelere borçluyuz. Doğudan geldiğine eminiz, güneşin doğduğu yandan geldiğinden, kendimizi çaya emanet etmemiz şaşırtıcı değil. Kendimizi ona öylesine emanet ediyoruz ki radyasyonlu çayı bile, ‘gönül rahatlığıyla’ içmiş bakanımız vardı!

    Sabır kantarıdır. Her şey hemen olsun isteyenlerdenim ama çay söz konusu olunca 20 dakika bekleyebiliyorum. Sonra oturup çayın oturmasını bekliyorum. Her çay sevenin de kendine göre bir sırrı vardır.

    Sohbete sebeptir, gitmesini istemediğiniz birini göndermeyebilirsiniz; sırrı, “Şimdi çay koydum, içelim öyle gidersin”dir. Komşuyu arayıp “Çayı koydum, gel” dersiniz, çayı termosa doldurup komşuya gidebilirsiniz. “Sana çaya geliyorum” diye ararsınız birini. insan sevmediği insana çay da demlemez zaten. Özen ister çünkü.

    Aklı başına geldiğinden itibaren etrafında mütemadiyen çay içen büyükler gören çocukların en çok özendiği içecektir. Bir bakıma büyümenin simgesidir. Oraletten çaya geçtiğinizde, ayağınız da sandalyedeyken yere basmış olur. Çok tepinen çocuklar için paşa çayı versiyonu mevcuttur.

    Kaşığın bardakta çınlaması hayatın en güzel melodilerindendir. Birinin çayını karıştırmak bir şey demektir. Kaç şekerli içtiğini bilmek biraz da insan tanımaktır.

    Bedavadır. Bedava değilse de herkes içebilir, öyle de ucuzdur. Türkiye’de yaşıyorsanız, kuyumcudan mobilyacıya, hangi dükkânda biraz dursanız, “Çay ikram edeyim” teklifiyle karşılaşırsınız. Yemek yersiniz, çay ikramdır. Dolayısıyla çay içmek genellikle bedavaya gelir. Eh, devir tasarruf devri...

    Erzurum, Kars yöresi bilir, çay ‘kıtlama’ içilir. Anneannemin evinde dişimle kıramadığım, ne yapsam hasar vermeyi beceremediğim kocaman şekerler vardı. Eğer kaşığı bardağın üzerine koymazsanız sonsuza dek çay içersiniz. insan tek şekerle kırk bardak çay içenlerin hikâyelerini duya duya büyüyünce, 24 saat çay içmesi normal bir şey oluyor.

    Hamur işinin yarenidir. Hamur işi, mutluluk demektir. ilk yudumunun gülümsetmesi de tesadüf değildir. En çok da çaya bisküvi batırırken verilen savaşta bisküviyi çayın içine düşürmek, en gergin ortamı bile yumuşatabilir.

    Ağır bir yemek yediğinizde imdadınıza bir tek çay koşabilir. Yemek yaparken bir yandan çay konur, bir gönüllü kalkar çayı demler, çay yemeğin sonuna yetişir. Kahvaltıda içilir içilmesine de hazmetmek için bir bardak daha içilir.

    Termodinamikçiler ne der bilemiyorum ama; yazın hararet alır, kışın ısıtır. inanmayanlara, yazın sahilde çay içmelerini öneriyorum. Yani seneye yaza...

    Sinem Dönmez - Radikal.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük