tarihi açıdan pek mantıklı görünmeyen önerme. şöyle ki, türkler o dönemde her ne kadar çok parlak dönemler geçirmiyor olsalar da yine bile arap kabilelerine o kadar boyun eğecek kadar güçsüz değillerdi. bir de jean paul rouxun türklerin tarihi adlı kitabını okumak bu konuda çok yardımcı olur. roux kitabında türklerin dini konularla ne kadar alakadar olduklarını anlatır. gerçekten de bozkırda çok zor şartlar altında yaşayan bu insanlar için din ve inanç konuları ayrı bir önem arz etmekteydi. bu yüzden de türklerin tarihte pek çok farklı dine inandıkları görülmüştür.
türklerin kendi dinlerine benzediği için islamı seçtiği iddiası tatmin edici olmasa da saçmalıktan ibaret bir iddia da değildir. en azından zorla kabul ettikleri iddiasından daha saçma değildir diyelim. türklerin dinden daha çok, bir takım kuvvetli inançları olduğunu söylemek daha doğru olur. yani hristiyanlık, ya da yahudilik gibi bir din anlayışı yoktu türklerde. zaten bu yüzden araplarla en az bizim kadar ciddi bir şekilde etkileşim içinde bulunan rumlar müslüman olmazlarken türkler olmuştur. çünkü türklerin islamı reddetmelerini gerektirecek katı bir din anlayışları yoktu. fakat kültürel anlamda zorluklar yaşanmıştır, burası kesin. bunu anlamak için türk islam tarihini kronolojik olarak kısaca bir gözden geçirmeniz bile yeterli olacaktır. islamın türklere kabul ettirdiği bir takım alışkanlıklar ve gelenekler olduğu gibi, türklerin islam dünyasına kabul ettirdiği şeyler de olmuştur ve bunlar bizim zannettiğimiz kadar az da değillerdir. mesela bizdeki türbe anlayışının önemli bir kısmı da eski inançlarımızdan gelmiştir.
bana çok garip gelen bir başka şey de şu, türk milliyetçiliğini çocuğuna türk ismi takıp her yerde türk ırkından bahsetmek zanneden kişilerin "bak şimdi isimlerimiz bile arap ismi" diyerek islamı kötülemeye çalışmasıdır. islamdan önceki türkler de büsbütün kendi adlarını kullanmazlardı. attila mesela, isminin got dilindeki kelimelerden türetildiği iddiası bugünlerde güç kazandı. moğolların en büyük lideri timuçin, tamamen türkçe bir lakap olan cengiz namını kullanmıştır. bozkır insanı işine yarayacak olan, kendisini daha iyiye götürecek olan şey ne ise onu fazla direnç göstermeden kendisine uyarlamayı huy edinmişlerdi. bu yüzden de zaten türkler dünyadaki pek çok farklı kavimlerle birlikte yaşayıp, birlikte güçlü medeniyetler kurabilmişlerdir. etkileşimden kaçınmadıkları için de çoğunlukla sentez özellikler taşıyan yepyeni kültürler oluşturmuşlardır. demek ki atalarımız bizden çok daha açık görüşlü, modern insanlarmış.