vay be üniversiteler parasız olmuş

entry1 galeri
    1.
  1. parasız, eşit ve bilimsel eğitim için mücadele eden öğrenciler eğitim masraflarının bir bölümü olan harçlar kalktı diye bayraklarını indirip, mücadeleyi bırakmayacaktır.. Başbakan diyor ki:
    “onlar yine bir şeyler bulur bize karşı olmak için!” ne sandılardı! üniversitelerde AKP’ye karşı olan mücadelemiz harçlarla sınırlandırılamaz. okullarımız gerici kadrolaşma ile kuşatılmışken, ortalık evrim karıştı konferaslarından geçilmezken, Cumhurbaşkanı kafasına göre rektör atarken ve hala ‘parasız eğitim’ ve diğer haklı taleplerini dile getirdiği için onlarca öğrenci hapiste iken biz mücadele bayraklarımızı indirmeyeceğiz; avuçlarını yalarlar..

    peki sadece birinci öğretim öğrencilerine harç ücreti kalktı diye eğitim gerçekten parasız mı oluyor? bir öğrencinin masrafları sadece harç ücreti ile mi ölçülüyor? ya da toplam masrafları içinde harç ücreti ne kadar tutuyor? bir bakalım.. şehir dışına okumaya giden bir öğrencinin masraflarını ele alalım.. şehir dışına okumaya giden bir öğrencinin ilk halletmesi gereken şey barınma sorunudur.. ortalama yurt ücretleri şehirlerde en az 400 lira civarında, arkadaşları ile bir eve çıkmaya kalksa bütün masrafları ile aşağı yukarı aynı tarifeye patlıyor.. ama size daha mütevazi bir hesap yapalım ve 300 lira diyelim.. beslenme konusu, iki öğün okuldan yiyen bir öğrencinin cebinden 4 lira çıkıyor, diğer öğünde ise yine her gün simit ve ayran ile beslendiğini düşünelim.. o da 2 lira tutsa, toplam 6 lira ediyor.. su bile içmiyor bu öğrenci, hesabı o şekilde en azından yapıyoruz.. aylık beslenme masrafı günlük 6 liradan 180 lira etti.. diğer konu ulaşım, şuan da öğrenci ulaşım ücreti 1 bilet için 1 lira.. öğrencinin aylık paso gittiğini düşünelim;55 lira.. bir öğrencinin bölümü ile ilgili kitapları alması lazım, araştırmaları yapması lazım, dersleri için araç ve gereçleri alması lazım..
    o öğrenci diş hekimliği, mühendislik gibi bölümlerde okuyorsa bu masraflar çok kabarık olur ama biz ortalama 100 lira diyelim.. şimdi harç ücretini katmadan o öğrencinin dönemlik masrafını bütün bunları katarak hesaplayalım.. ( 1 dönem, 4 aydan )

    barınma: 300x4= 1200
    beslenme: 180x4= 720
    ulaşım: 55x4= 220
    eğitim masrafı: 100
    toplam: 2.240 lira

    ve bu öğrencinin masraflarına sinema, tiyatro ya da bir futbol maçı gibi etkinlikleri eklemedik.. bu öğrenci her gün simit ve ayran içiyor.. bu halde yaşayan bir öğrencinin dönemlik masrafı harçları dahil etmeden 2.240 lira ediyor.. bu öğrenci tarih okuyor desek harç ücreti okullara göre ortalama 150 lira, mühendislik ya da mimarlık okuyor desek yine ortalama 200 lira, en yüksek olarak diş hekimliği okuyor olsa 500 lira.. yani baktığımızda bu öğrencinin diğer masrafları yanında harç ücreti toplam masraflarının dörtte birinden bile az tutuyor.. demek ki harç ücreti kalktı diye ortalık günlük gülistanlık falan olmuyor..
    kaldı ki AKP iktidarının harç ücretini çekerek verdiği parayı başka bir şekilde geri almayacağının garantisi yok.. geçmişte böyle kurnazlıklar yapmadılar mı ? daha bu satırlar yazılırken ulaşıma ve sigaraya zam gelmişti bile!

    ikinci öğretimler ne yapsın?!
    Baktığımızda dönemlik ortalama 2.500 lira masrafı olan bir öğrencinin asgari ücretle çalışan bir işçi çocuğu olduğunu düşünürsek ailesinin bu masrafların altından kalkması mümkün değil.. Bu durumda olan bir öğrencinin çalışarak masraflarının bir kısmını kendi parası ile karşılaması gerekiyor.. Çalışması gereken bir öğrencide gündüzleri boş olması gerektiği için ikinci Öğretim tercih ediyor.. Şimdi zaten masrafları karşılamak için çalışan ve ikinci Öğretim tercih eden bu öğrenci Birinci Öğretimler harç ödemezken neden harç ödesin..?
    0 ...