lombroso 19. yüzyılın ortalarında suç bilimi dalında ilk adımı atan kişidir. bu alanda sunduğu en önemli teori de suç işleyen insanların dış görünüşleriyle belirlenebilir olduğuydu.
lombrosoya göre suç işleyen insanların alınları geniş, çeneleri büyük yapılı ve gözleri donuk bakışlıydı. darwinin evrim teorisine bağlı olarak yaptığı açıklamasına göre bu tipe uyan kişiler insan gelişimini tamamlamamış, geri kalmış ve uygarlıktan bihaber davranan maymun benzeri insanlardı. suçluların genelde dövmeli olmasını da mağara insanların göreneklerine yatkın olmalarına bağlamıştır.
aynı dönemde fransız sosyolog gabriel de tarde "her toplum hak ettiği suçluyu çeker" cümlesini kurarak karşıt teoriyi ortaya sundu. ona göre "doğuştan suçlu" olunmazdı, sadece toplumun eksiklikleri sonucu meydana çıkarttığı suçlu olabilirdi.
bu iki aşırı teorilerin orta yolunu alman ceza hukuku profesörü franz von liszt buldu. ona göre suçlar tek bir etkenin ürünü olarak değil daha çok çeşitli faktörlerin bileşimi sonucu ortaya çıkıyordu.
günümüzde değer kazanan teori lisztin ki olsa da, lombrosonun bu konuda ilk kapsamlı araştırmalar yapmış olması suç bilim dalında büyük önem taşır.