devletin kendi parasını bankalardan borçlanması

entry8 galeri
    6.
  1. (bkz: devletin kendi parasını bankalardan borçlanması/#16931420) ve (bkz: devletin kendi parasını bankalardan borçlanması/#16931461) entrylerinin sahipleri gibi saçma sapan itirazları olanlara cevaplar zaten yazının içinde verilmiştir. emisyonun olması gerekenden daha fazla arttırılması önerilmemektedir ki fazla enflasyon olsun. ayrıca suistimal olur diyenler, bugün devletin olması gerekenden fazla borçlanarak harcama yapmasının önündeki engel nedir? o zaman devletin borçlanmasını da engelleyelim... hatta devlet fazla vergi de toplayamasın, bunun için de maliye bakanlığını özerkleştirelim. ne saçma bir mantıktır bu yahu? bir güç suistimal edilebilir diye onun halk için de iyi olacak şekilde kullanılması engellenebilir mi? neyse zaten yazıyı okuyan ve normal zeka seviyesi ve üzerindeki herkes bu itirazlara cevapları bulabilir. normal edep seviyesinin altındaki okuyani siksinler bakınızı için veriyorum şu bakınızı da: (bkz: okuyanı siksinler diyeni siksinler)

    not: adam hala ne zırvalıyor. ben emisyonun ekstra arttırılmasından bahsetmediğimi yüz defa da söylesem anlamayacak gibi görünüyor. neyse yazıyı okuyan diğer normal ve üstü için zaten bu konuda bir açıklama daha yapmak yersiz.

    küçük bir tashih: şunu da ekliyeyim ki para arzı aslında bankalar tarafından kısmi rezerv sistemiyle mb'nin yaptığından daha büyük boyutlarda arttırılıyor. (bkz: kaydi para) benim önerdiğim ise para arzının küçük bir kısmı olan dolaşımdaki paranın arz artışından devletin yararlanması. bunun için de emisyonun ekstra arttırılması gerekmediğini de söyledim. gece vakti, yüklenen dizileri beklerken hızlıca yazdığım için olsa gerek, en baştaki yazıda para arzının iki şekilde arttırıldığını söyleyen cümlemde tahsis edilmesi gereken bir yer olmuş o da para arzının değil, dolaşımdaki para'nın bahsedilen iki şekilde arttırıldığıdır -ki bizim ilgilendiğimiz bu-, yoksa para arzı bankalar tarafından kısmi rezerv bankacılığıyla da arttırılmaktadır, para arzı artışının büyük kısmını bu oluşturmaktadır. nedense kimsenin bankaların para yaratmasının meydana getirdiği enflasyonla sorunu yok ama devlet mb'nin bastığı parayı kullansın denilince enflasyon olur deniyor. yahu tekrar ediyorum, dolaşımdaki para miktarı daha önce olandan daha fazla arttırılmadığı sürece devletin bunu kullanması ekstra enflasyona neden olmaz. tashihi yazıyı editlemek yerine burada yaptım ki başlık altındaki saçma ve alakasız itirazlara onlar yazılmadan da cevap verildiği görülebilsin.
    0 ...