Denizcilik denizde sefer yapma sanatı olarak veya gemi ve deniz isleriyle ilgili meslek olarak bilinir. ilk insanlar su üzerinde bir yerden baska bir yere gitmek için basit bir agaç kütügünden yaralandilar.Agaç kütügünde dengeyi kuramadilar ve agaç kütüklerini yan yana baglayarak ilk sali yaptilar.Böylece denizciligin temeli attilar.
Insan yapisi geregi denizde yasayamadigi için,denizlere açilmak insanoglu için her zaman çok cazip gelmistir.Gerek merak duygusu gereksede ticaret amaciyla önce yelkenle,daha sonra gelisen teknoloji ile buharli gemilerle denizcilik ilerlemistir.Günümüzde ise yüzlerce ton agirligindaki gemiler kullanilmaktadir.
Yüzlerce metre ve tonlarca yük alabilen gemiler ile kitalar arasinda yük tasimaciligi yapilmaktadir.Havadan tasinamayan bir çok yük gemilerle tasinmaktadir.Dolayisiyla denizcilik insanoglu için vaz geçilmez bir unsurdur.Denizlere egemen olan ülkeler ,dünyaya egemendirler.Denizler ve okyanuslar dünyanin dörtte üçüne sahip oldugu içinde göz ardi edilmemesi gerekir.
Ülkemizinde üç tarafi denizlerle çevrilidir ve 8337 kilometre kiyi seridimiz vardir.Bu rakkam hiçde küçümsenecek bir rakkam degildir.Fakat denizciligimiz bu ölçüde gelismemistir.Denize uzun yillar sirtimizi dönmüs durumda yasatik.Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün denizciligi gelistirme çabalarina kadar denize uzak kaldik.Ama yavas yavas bunu da asiyoruz ve denizciligimizi gelistirerek,denizci bir ülke oldugumuzu tüm dünyaya kanitlamaya basliyoruz.