49- ÇAYKUR NAKLIYE IHALESI
Çay Isletmeleri Genel Müdürlügü'nün (ÇAYKUR) 2005 yili çay nakliyesi isinin, Basbakan Erdogan'in yakinlari iki tasima kooperatifi ile 2 nakliye firmasina ihalesiz bir biçimde ve yüksek fiyatlar karsiliginda verildigi iddia edildi. Akyüz Uluslararasi Nakliyat'in sahibi Sayim Akyüz, olayi suç duyurusu ile yargiya tasirken, durumu mektupla Basbakan ve Bakanlara sikayet etti. Çaykur, toplam 70 bin 500 tonluk 2005 yili paketli çay nakliyesi için 1,2 ve 3 Subat 2005 tarihlerinde Istanbul, Izmir, Ankara, Kayseri, Samsun, Mersin, Diyarbakir ve Erzurum hatlari için ihale açti. Ankara, Istanbul, Izmir, Samsun ve Mersin için en düsük teklifi Akyüz Nakliyat verdi. Ancak, Akyüz Insaat kisa bir süre sonra ihalelerin iptal edildigini ögrendi ve iptal gerekçelerinin bildirilmesini talep etti. Birkaç hafta önce ikinci en iyi teklifi verdigi hatlar için Akyüz'e "Fiyati asagi çekebilir misiniz?" diye soran Çaykur, iptal gerekçesinde kurumun tüm nakliye isinin tek bir firmaya verilmesinin "riskli" olacagi endisesinin kararda etkili oldugunu ifade etti. Akyüz Nakliyatlar'in yillardir 7-8 katrilyonluk TEKEL ürünlerini tasimakta oldugunu ifade eden Akyüz, iptal gerekçelerinin hiçbirinin dogru olmadigini söyledi. Akyüz, 25 Mart'ta yazdigi bir mektupla, olayi Basbakan Erdogan'a da sikayet etti. Iadeli taahhütlü gönderilen mektubuna, Erdogan'in "Yolsuzlugu kim yaparsa, bizim getirdigimiz adamlar dahi olsa kafasini koparacagiz" sözünü animsatarak baslayan Akyüz, "Bilginiz olmadigina inandigimiz, size yagcilik adina yapilan ihale yolsuzlugu ile Hazine'ye milyarlara malolan olayi arz etmek istiyoruz" dedi. Çaykur ise, suç duyurusuna konu olan olayla ilgili sessiz kalmayi tercih etti.
NOT: Konuyla ilgili kamuoyunu tatmin edici bir açiklama yapilmamistir. ILAHI BIR TESADÜF!
50- 30 TRILYONLUK BUGDAY VURGUNU DOSYASI
Sirketler Toprak Mahsülleri Ofisi'nden (TMO) 140 bin liraya ihracaat yapmak kaydiyla, aldiklari 10 bin ton bugdayi ortalama 300 bin lira fiyatla iç piyasaya sürdüler.Trilyonluk vurgunda, Toprak Mahsülleri Genel Müdür Vekili Ismail Kemaloglu ise, sirketlerin haksiz kazanç saglamasini "ihraç etmek için ucuza alinan bugdaylarla sirketler, istedigini yapabilir" diye savundu. TMO, Kirsehir Kaman, Adapazari, Konya, Bolu, Ankara, Aksaray'da Dahilde Isleme Izin Belgesi (DIIB) kapsaminda, yani ihracaat yapilmasi kaydiyla piyasanin yari fiyatina, bazi özel sirketlere bugday satti. Un yaparak ihraç etme sözüyle, bugdaylari ucuza alan sirketler, bugdaylari iç piyasada satti. Bu kapsamda, Ocak-Subat aylari içinde, Kirsehir Kaman'da TMO tarafindan, Satislar Emirler Gida Sanayi, Kismet Un Sanayi ve Fatoglu firmasina toplam 10 bin ton bugday satildi.TMO bugdaylari, üreticiden 290-390 bin lira arasinda almisti. Ancak, söz konusu firmalar, ihracaat sözü verdigi için bugdaylarin kilosu için yaklasik 140 bin lira ödedi. Ihracaat taahhüdünde bulunan firmalarin, kisa bir süre sonra bugdaylarin büyük bir kismini iç piyasada sattigi ileri sürüldü. Kirsehir ve Mucur civarinda, sirketlerin ihracaat yapmak için aldiklari bugdaylari sattiklarinin ortaya çikmasinin ardindan, Kirsehir Kaman Ziraat Odasi Baskani Selami Kayhan durumu önce Kaman'daki TMO ajansi ile görüstü, ancak buradaki yetkililer emrin TMO Genel Müdürlügü'nden geldigini belirttiler. Durumu Tarim Bakani'na ve TMO Genel Müdürlügü'ndeki yetkililere aktaran Kayhan'a, TMO Genel Müdür Vekili Ismail Kemaloglu imzasi ile bir bilgi notu gönderildi.bilgi notu, Iç Ticaret Sube Müdürü Halit Tekin, Ticaret Daire Baskani Faruk Mortas imzali üst yazi ile gönderildi. Yazida, TMO'nun Kaman'da DIIB kapsaminda 10 bin tonluk bugday satisi yaptigi, bu bugdayi ise Satislar Emirler, Kismet ve Fatoglu firmalarinin aldigi ifade edildi. Yazida, "Firmalar zaman zaman piyasadan mevcut fiyatlarla aldiklari bugdayi isleyerek, un ihraç etmektedirler. Bu firmalar, DIIB kapsaminda ihraç ettikleri un karsiliginda, hak ettikleri bugdayi TMO'dan aldiklarinda, tekrar un ihracaati söz konusu degil ise aldiklari bu bugdaylari istedikleri sekilde degerlendirme imkanina sahiptirler" denildi. Yazida, ucuza alinan bu bugdaylarin ülke içinde satilmasinda bir sakinca olmadigi ifade edildi. Yazida, "sistem içerisinde bu uygulama zaman zaman yapilmakta olup, firmalarin ne sekilde hareket edecekleri firmalarin tercihidir" denilerek, TMO'nun konu ile ilgisinin sadece firmalara DIIB kapsaminda bugday satisindan ibaret oldugu ifade edildi. Kaman Ziraat Odasi Baskani Selami Kayhan, TMO'nun bu bugdaylari 360-390 bin lira arasinda bir fiyatla üreticiden aldigini dile getirerek, bu bugdaylarin zararina sirketlere satilip, devletin zarara ugratildigini belirtti. Kaman'da devletin zararinin 30 trilyon lirayi buldugunu ve üreticinin emeginin sirketlere peskes çekildigini dile getiren Kayhan, yasananlarin dünyada bir örneginin daha olmadigini söyledi.
NOT: Konu ile ilgili kamuoyunu tatmin edici bir açiklama yapilmamistir. ILAHI BIR TESADÜF!
51- ERZURUM'DA PASINLER SIGARA FABRIKASI VE ARAZISI OLAYI
Erzurum'un Pasinler Ilçesi'ne bagli Cögender Köyü'nde, trilyonlar harcandiktan sonra yarim birakilan Pasinler Sigara Fabrikasi ve arazilerinin, usulsüz olarak MÜSIAD Üyeleri'nden kuruldugu söylenilen bir sirkete verildigi iddia edilmektedir. 27 yili askin süredir ekilip, biçilemeyen 1000 dönümden fazla fabrika arazisine organik tohum üretimi yapmak için bir araya gelerek, Cögender A.S.'yi kuran köylüler, araziyi satin almak, kiralamak, tahsis yapilmasini saglamak için ilgili makamlara ve Özellestirme Idaresi'ne 2003 yilindan bu yana 7 kez basvurmuslar. Buna karsilik söz konusu fabrika ve arazileri ortaklari MÜSIAD üyesi oldugu ileri sürülen EGES A.S.'ye bedelsiz olarak verildigi ileri sürülmüstür. Ve konuyla ilgili 9 Mayis'ta Günes Gazetesi'nde bir ilan yayinlatmislar. Ilanda "Arazisi köyümüze ait iken, yöre insanindan 400 kisi çalistirilacak vaadiyle, degerinin altinda istimlak edilen Pasinler Sigara Fabrikasi, hayata geçirilemedi. Atil kalan arazide AÜ Ziraat Fakültesi'nin görüsleri dogrultusunda organik tohum üretmek için köy halki, Çögender A.S.'yi kurdu. Araziyi satin almak, kiralamak ve tahsis kapsami dahilinde isletmek üzere ilgili bütün makamlara ve Bakanliklara müracaat ettik. Yedi resmi müracaatimiza ragmen bize menfi veya müsbet cevap vermeyenler, 4 ay önce kurulan ve isminin önünde "MÜ" olan SIAD'in bir ay önce kurdugu EGES A.S.'ye bedelsiz olarak peskes çekmekte,katkilarind an dolayi; Saglik Bakani Recep
Akdag'i, Maliye Bakani Kemal Unakitan'i, Tarim Bakani Sami Güçlü'yü Milletvekilleri Ömer Özyilmaz, Mustafa Ilicali, Muzaffer Gülyurt'u, Vali Celalettin Güvenç'i ve MÜSIAD Erzurum Subesi'ni kiniyoruz" demislerdir.
NOT: Erzurum Valisi, arazinin karsiliksiz, içindeki binalarin ise kira karsiliginda EGES'e verilecegini açiklamistir. Konu ile ilgili baskaca bir sorusturma söz konusu degildir. ILAHI BIR TESADÜF!