türkiye nin 2012 de büyüdüğünü düşünmek

entry10 galeri
    9.
  1. bugün gsyh 2. çeyrek verileri açıklandı. beklentilerimiz doğrultusunda ekonomi yavaşlama içinde.

    ekonomi 2012'nin 2. çeyreğinde 2011'in son çeyreğine göre yüzde 2,14 küçülmüş.

    ekonomi yılın ilk iki çeyreğinde, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,06 büyümüş. aynı veri geçen sene için hesaplandığında oran yüzde 10,52 çıkıyor. dış borçla yaratılan bu büyüme ile sadece 1 yıl sonrası için sözkonusu olan büyüme arasındaki fark hızlı bir soğumaya işaret ediyor.

    ekonomi yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,87 büyümüş. bu veri geçen sene için hesaplandığında dış boçla yaratılan yüksek büyüme rakamını yüzde 9,1 bulacaktık. burada da soğumayı görebileceğimiz gibi, cari açık daralırken büyümenin sürdürülemediğini, cari açık artarken yakalanan yüksek büyüme rakamlarının cari açık azalırken düşük büyüme rakamlarına ve hatta küçülmeye dönüştüğünü, bu şekilde kısa vadede cari açıkla hızlı büyüyor ve zaman kazanıyor gibi görünürken kısa vadede kazandığımızı sandığımızı uzun vadede geri verdiğimizi ama kucağımızda dış borçlarla kalakaldığığımızı görebiliriz.

    son olarak merkez bankasına yapılan serzenişleri duyuyoruz frene çok bastın ayağını çek gibisinden. merkez bankası parasal gevşemeye gidecek olursa kurun bu seviyelerde durduğunu göremeyeceğiz muhtemelen ve bu sefer de dolara müdahale çağrıları yapılacak. doların artışından rahatsız olan ihracatçı olur mu? normalde olmaması gerekir ama bizim ülkemizde malesef ihracat da ithal girdilere ve dış finansmana bağlı olduğu için dolar azıcık yükseliverse ihracatçı sandıklarımızı tv'lerde şikayet ederken buluyoruz. bir de merkez bankasının ekonomiyi soğuttuğuna da katılmıyorum. aksine sıkı para politikasıya kurun yükselmesini önleyip cari açığın daha hızlı azalmasını önleyerek nihayetinde ekonomik daralmayı yavaşlattı. yani basitçe söylersem önümüzde iki seçenek vardı ve ikisinde de ekonominin ilk önce soğumasından başka yol yoktu. doğru seçenek, merkez bankasının döviz alarak veya faiz düşürerek kurun gerektiği kadar yükselmesine müsade etmesiydi. bu şeklide ilk önce çok hızlı bir daralma ama ardından daha sağlıklı bir toparlanma görecektik yani j çizecektik. merkez bankası ekonomiyi kendi haline bıraksaydı bile (faiz arttırmayarak, parasal genişleme hızını aynen devam ettirerek...) buna benzer bir şey yaşanacaktı. ama sıkı para politikası kurun ve dolayısla enflasyonun yükselişini engelleyerek cari açığın daralmasını zamana yaydı. bu anlamda bence merkez bankası ekonomiyi değil, ekenomik yavaşlamayı yavaşlattı. kurun yükselmesini tercih etmeyecektiyseniz boşuna suçlu aranmasın ekonomik yavaşlama için. uygulanan dış finansmana ve ihracat büyümesine dayalı model iflas etmiştir.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük