ali uçan

entry1 galeri
    1.
  1. 1941 bozkır üçpınar/ hocaköy doğumlu, Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü mezunu, çok değerli bir eğitimcidir. 1962-1965'te Almanya'nın Köln Devlet Müzik Yüksekokulu'nda "Keman Eğitimi" alanında "uzmanlık eğitimi" gördü. 1965'te Ankara ilköğretmen Okulu Müzik Semineri'nde ve Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü'nde öğretmen olarak görevlendirildi. Daha sonra bu görevini Gazi Eğitim Enstitüsü'nde odaklaştırdı.

    Gazi Eğitim'de öğretmenlik yaparken 1974'te girdiği Hacettepe Üniversitesi Mezuniyet Sonrası Eğitimi Fakültesi (MESEF) Eğitim Bölümü'nde 1976'da Hazırlık Programı'nı bitirdi, Yüksel Lisans ve Doktora Öğrenimi gördü. Program Geliştirme ve Değerlendirme dalında 1978'de "Bilim Uzmanlığı" (Master) ve 1982'de "Gazi Yüksek Öğretmen Okulu Müzik Bölümü Müzik Alanı Birinci Yıl Yetişeğinin [Programının] Değerlendirilmesi" adlı Tezi'yle "Doktora" derecelerini aldı. 1985'te Gazi Üniversitesi (G.Ü.) Fen Bilimleri Enstitüsü (FBE) Müzik Eğitimi Anasanat Dalı'nda "Keman Eğitim Müziği: Temel Çalıştırmalar" adlı Yeterlik Eseri'yle doktoraya eşdeğer "Sanatta Yeterlik" derecesi aldı.

    1984'te Yardımcı Doçentlik "Yabancı Dil" ve 1985'te Doçentlik "Merkezî Yabancı Dil" Sınavlarını başardı. Müzik Eğitimi Anabilim/Anasanat Dalı'nda açılan "Bilim/Sanat" Sınavlarını da başararak 1984'te Yardımcı Doçentlik ve 1986'da Doçentlik, 1987'de ise Profesörlük ünvan ve yetkilerini kazandı.

    1965'ten beri görevli bulunduğu Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi (GEF) Müzik Eğitimi Bölümü'nde Öğretim Üyeliği'nin yanısıra Bölüm Başkanlığı (1981, 1985-1994), Bölüm Başkan Yardımcılığı (1982-1985) ve Müzik Kuramları Eğitimi Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlığı (1990-1994) ile yine aynı üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü'nde (FBE) Müzik Eğitimi Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlığı (1985-1994) yaptı. Ayrıca, üç yıl süre ile GEF Fakülte Yönetim Kurulu ve dokuzar yıl süre ile GEF Fakülte Kurulu ve FBE Enstitü Kurulu üyeliklerinde bulundu. 1993'te G.Ü. Türk Müzik Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanlığı'na atandı.

    Gazi Eğitim'de "Eğitim Enstitüsü"nden "Yüksek Öğretmen Okulu"na ve ondan sonra "Eğitim Fakültesi"ne olan tüm değişim ve dönüşümlerde etkin ve belirleyici rol aldı. Gazi, Hacettepe ve Bilkent Üniversitelerinde Lisans, Lisans Tamamlama, Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik Programlarında çeşitli dersler verdi, seminerler düzenledi, projeler yürüttü, tezler yönetti, sanatta yeterlik çalışmaları yaptırdı, bitirme resitallerini yönlendirdi-gerçekleştirdi.

    Çeşitli bölüm, anabilim/anasanat dalları ve araştırma-geliştirme-uygulama merkezleri ile birlik, dernek ve topluluklar kurdu; bunların tüzük, yönetmelik, program ve yönergelerini hazırladı-geliştirdi. ilköğretim ve Ortaöğretim kurumlarına "müzik öğretmenleri", Yükseköğretim kurumlarına "müzik eğitimi öğretim elemanları" ve Sanat kurumlarına "müzik sanatçıları", Bilim kurumlarına "bilimciler" ve "araştırmacılar" yetiştirdi.

    "Kemancı" olarak yurtiçi-yurtdışı çeşitli solo, resital, oda müziği ve orkestra konserleri verdi. "Sanatçı/bilimci/eğitimci" olarak keman eğitimi, çalgı eğitimi, müzik eğitimi, sanat eğitimi, öğretmen yetiştirme, program geliştirme ve araştırma alanlarında kurumsal, bölgesel, ulusal, ulslararası ve kıtalararası boyutlarda çeştli çalışmalar yaptı, kitaplar ve makaleler yayınladı, eğitim müzikleri besteledi, bildiriler sundu, raporlar hazırladı, plan ve programlar geliştirdi, çalışma yönergeleri oluşturdu-geliştirdi.

    Millî Eğitim ve Kültür Bakanlıkları ile YÖK, ÖSYM, TRT, UNESCO-Türkiye Millî Komisyonu'na ve benzeri bazı kurum ve kuruluşlara, çeşitli Üniversitelere ve belli Vakıflara uzmanlık-danışmanlık yardım ve hizmetlerinde bulundu.

    Kurumsal, bölgesel, ulusal, uluslararası ve kıtalararası düzeylerde çeşitli kongre, sempozyum, konferans, seminer, forum, panel, açıkoturum vb. toplantılara katıldı. Bu tür etkinlikler düzenledi. TRT'nin hazırlayıp Radyo ve TV'de yayınladığı çeşitli dinleti ve söyleşi programlarına seslendirici/yorumcu ve konuşmacı/görüşmeci olarak katıldı, katkıda bulundu.

    Türkiye adına, 1990'da Almanya'da düzenlenen Avrupa Müzik Eğitimi Forumu'na katıldı. Avrupa Müzik Eğitimi Birliği'nin (EAS'in) kurucu daimî üyesi oldu ve Birliğin 1994'te oluşturulan Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçildi. 1991'de Güney Avrupa Ülkeleri Müzik Eğitimi Uluslararası Çalışma Topluluğu'na (ArGe Süd'e) daimî üye olarak kabul edildi. Bu kuruluşların Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, ingiltere, isveç, isviçre, italya, Letonya, Slovakya, Slovenya ve Türkiye'de gerçekleştirdiği kongre, sempozyum, forum ve konferanslara bildiri ve raporlarla katıldı, düzenleyici olarak katkıda bulundu.

    Yurt içinde ve dışında çeşitli dillerde yazılmış-yayınlanmış, 25'i kitap olmak üzere 240'ı aşkın bilimsel çalışma, bildiri ve makalesi ile keman eğitimi için bestelenmiş 140 dolayında özgün parçası ve 10 okul şarkısı bulunmaktadır.

    Halen, 1965'ten beri görevli olduğu Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi'nde Müzik Eğitimi Anabilim/Anasanat Dalı Profesörüdür. Gazi Üniversitesi'ndeki kadrolu görevinin yanısıra Hacettepe, Bilkent ve Ankara Üniversiteleri'nde de ek görevle yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik dersleri vermekte, tezler yönetmektedir.

    Gerçek bir cumhuriyet öğretmenidir.
    1 ...