solun milliyetinin olmadığı bilgisine sahip olamamış angut kişisinin tespiti. ha bazı kendine solcu yeniyetmeler de farkında değil ya bu durumun. hatta bu isimde dergi bile çıkarıyorlar.
asıl mevzuya gelirsek ; sınıf temelli mücadele veren/vermeye çalışan devrimci gruplar pkk tarzı ulusal kurtuluş mücadelesi veren örgütleri destekleme konusunda iki farklı görüş arasında bocalarlar. bir akım, leninin iddiası doğrultusunda, ulusal kurtuluş mücadelesi veren her türlü savaşı destekler. sonuçta verilen mücadele bir bağımsızlık mücadelesidir. diğer bir akımsa, engelsin öngörüsü doğrultusunda hareket ederek bu tarz yapılanmalara meyletmez. zira engels, ulus eksenli mücadelenin her halükarda faşizme evrileceğini belirtmiştir.
hangi yaklaşımın doğru olduğu konusunda net bir iddia ortaya atılamamakla birlikte, spesifik olarak pkk örneğinden hareket edersek, sanki engels haklıymış gibi duruyor. zira 90lı yılların başından itibaren pkk, sosyalizmden vazgeçmiş ve tamamen ulusal kurtuluş mücadelesi vermeye başlamıştır. daha da eskiye gidersek, 12 eylül sonrası oluşan faşizme karşı birleşik direniş cephesi, suriyede konuşlandığı dönemde, filistinli gerillalardan eğitim alıyorlardı. ancak 80 sonuna doğru filistinli gerillalar kamptan ayrılmış ve suriyeli gerillalara devretmişlerdi görevi. o an, ülkedeki devrimci yapılanma için bir kırılma anıdır. zira suriyeli gerillalara güvenmeyen ve onların gerici fikirler taşıdığına inanan devrimci-yol gerillaları kampı terk etmiş ancak içlerinde pkk ile birlikte tüm sınıf mücadelesi veren gruplar bu eylemi kabullenmeyip kampta kalmaya devam etmişlerdir. haliyle belirli grupların leninin öngörüsünü benimsemeleri doğaldır. zaten 2001 ölüm oruçları ve akabindeki "umut" operasyonu sonrası dağılan ve yok olmayla karşı karşıya kalan devrimci gruplardan arta kalanlar pkk saflarına katılmışlardır. biraz da mecburiyet var kısaca bu yaklaşımda. adamlar şu an tek seçenek gibi duruyor. güçlü olan pkk ve güç etrafında birleşme doğal görünüyor.