Kuran-ı okumanın farz olduğuna dair bir ayet veya hadisle karşılaşmadım henüz. ancak okunduğu sırada dinlemek farzdır.
bunun yanında 21.yy insanı olarak ingilizce ve daha pek çok dili iyi bir şekilde kullanmaya gayret ederken, inandığımız dinin kutsal kitabını hem kendi dilinden hemde mealinden okumuyor olmamız zaten yeterince üzücü.
yani bazı şeyleri farz olması veya olmaması ile değerlendirmek yanlış.
"..De ki: "O iman edenler için hidayet ve şifadır." (Fussilet, 41/44)
"Gerçekten bu Kur'ân, insanları en doğru yola, en isabetli tutuma yöneltir.." (isrâ, 17/9)
"Ey insanlar! işte size Rabbinizden bir delil geldi, size açık bir Nûr indirdik." (Nisâ 4/174)
--kuran-ı kerim--
--hadis-i şerifler--
"Bir topluluk Kur'ân'ı okuyup, onu aralarında müzakere etmek üzere Allah'ın evlerinden birinde bir araya toplandıklarında, mutlaka üzerlerine sekinet iner ve onları Allah'ın rahmeti bürür. Melekler de onları kanatlarıyla sararlar. Allah Teâlâ da, onları huzurunda bulunan yüce topluluğa (meleklere) anar." (Ebu Davud, Salât, 349; Müslim, Zikir, 38)
"Sizin en hayırlınız, Kur'ân'ı öğrenen ve öğretendir." (Buharî, Fedailü'l-Kurân, 21; Tirmizî, Fedailü'l-Kurân, 15)
"Kur'ân'ı okuyup ona sahip çıkan kimseye (âhirette): "Oku ve (Cennet'in derecelerine) yüksel, dünyada nasıl ağır ağır okuyor idiysen öyle oku. Zira makamın, okuduğun en son âyetin seviyesindedir." denir. (Ebu Davud, Vitr, 20; Tirmizî, Sevabü'l-Kurân, 18)
"Kur'ân-ı Kerim'den tek bir harf okuyana bile bir sevap vardır. Her hasene on misliyle değerlendirilir. Ben "Elif lâm Mîm" bir harf demiyorum. Aksine "Elif" bir harf, "Lâm" bir harf, "Mîm" de bir harftir." (Tirmizî, Sevabü'l-Kurân, 16)
--hadis-i şerifler--