32 milyon galatasaraylı

entry31 galeri
    24.
  1. türkiyede yaklaşık 80 milyon insan yaşamaktadır.bunun haliyle yarısı erkektir.ayrıca 0-8 yaş altında tahminen 10-12 milyon çocuk-bebek vardır.haliyle 68-70 milyon kadar bir insan topluluğunun takım tutma ihtimali vardır.e mantıken takım tutmayan insanlarında olduğunu düşünürsek ki kadınlarda takım tutmayanlar önemli bir kitledir o sebeple tahminen 50-55 milyon arası takım tutan insan olduğu sıklıkla dile getirilmektedir.

    yine tahminen 3 büyüklerin toplamda 50 milyona yakın bir destekleyeni mevcuttur.2004 yılında yıldız teknik üniversitesinin yaptırdığı bir araştırmada türkiyede FB'yi tutanların %37 gs'yi tutanların %29 bjk'yi tutanların ise %21 olduğu sonucu çıkmıştı.diğer çeşitli anketlere itibar edilemez zira tamamına yakını ısmarlama anketlerdir.parayı verirsen istersen çemişgezeksporu 1.çıkarırlar.ancak yıldız teknik üniversitesinin bu araştırması haliyle muteberdir.

    aradan 8 yıl geçmiştir.bu süreçte ciddi bir Fenerbahçe dominasyonu olduğunu düşünürsek bu sonuçlar FB lehine artmıştır ama azalmamıştır.haliyle 50 milyona yakın 3 büyük takım taraftarının 5'te 3'ünden fazlasının gs'li olduğunu iddia etmek eziklikten de öte gerizekalılıktır.bu iddiada olanlar ya sayı saymayı bilmiyordur yada dayak yememiştir.

    kişisel kanaatim o dur ki bu 50 milyon'a yakın 3 büyük takım taraftarlarının 21-22 milyon kadarının FB'li, 16-17 milyon kadarının gs'li, 11-12 milyon kadarının ise bjk'li olduğudur.yaklaşık 2-3 milyon kadarda trabzonsporlu yine 2-3 milyon kadar da diğer takım taraftarları olduğunu düşünüyorum.

    tabi bu rakamların aslında çok da bir önemi yok.zira önemli olan o taraftarın içinde ne kadarı gerçekten taraftardır burası önemli.herkes bir takım tutuyor ama mühim olan takımına maddi manevi destek veren,takımını yakından takip eden taraftardır.

    bu açıdan fenerbahçe çok şanslıdır çünkü taraftarı oran olarak diğerlerine göre çok daha fazla biçimde takımına bağlıdır bunu da zaten defaatle ispatlamıştır.zaten bu yüzden ürün satışları,kombineler,reytingler gibi bir çok ölçülebilir değerde rakiplerini katlamaktadır.sanırsın memleketin yarısından fazlası fenerbahçelidir.halbuki böyle bişey yoktur.sadece fenerbahçeli takımını daha fazla sahiplenir diğerlerine göre ve zaten önemli olanda böyle bir taraftar kitlesine sahip olmaktır.

    taraftar profillerine gelirsek, gs başarılarını 90'lı yılların ortalarından 2000'li yılları başlarına kadar ki dönemde yaşadığından ağırlıklı taraftarı ergen ve genç kitlelerdir.özellikle 15-25 yaş arasında ezici bir üstünlüğü vardır.ayrıca enternasyonel başarıları sayesinde kadınlar arasında da önemli bir sayı fazlalığı mevcuttur.

    beşiktaş ise 25-35 yaş aralığında gs'den daha fazla bir taraftara sahiptir malum olduğu üzere seba'lı dönemlerdir.ancak daha genç jenerasyonda genel ortalamasına göre daha düşük bir taraftara sahiptir.

    fenerbahçe ise her yaş grubundan taraftara sahip olmakla birlikte özellikle 30 yaş ve üzeri kitlelerde ezici bir çoğunluğa sahiptir.ayrıca 7-15 yaş arasında da önemli bir fazlalığa sahiptir zira son 8-10 yılda malum olduğu üzere ciddi bir dominasyonu vardır ya 1.dir ya 2. haliylede 15 yaş altı kitlelerde üstündür.

    görüldüğü üzere dönemsel başarılar taraftar kitlelerinide belirlemektedir.1980'lerde memleketin yarısı fenerbahçeliyken bjk ve gs'nin başarılarıyla bu görüntü değişmiştir.özellikle gs'nin hem türkiyede hemde avrupadaki başarılarıyla fenerbahçeye yaklaştığı hatta bazı yaş gruplarında geçtiği görülmektedir.ancak 2000'li yıllarla birlikte gs'nin başarı çizgisi düştüğü için ibre yeniden fenerbahçeye dönmüştür.

    kulüpler arasındaki bu taraftar bağlılığı farkına gelirsek, fenerbahçe taraftarının diğerlerine göre takımına daha bağlı olmasının sebebi tamamen sosyolojiktir.fenerbahçe diğer kulüplere göre çok daha şaşalı bir tarihle yola çıkmıştır.kurtuluş savaşında oynadığı rol mustafa kemalin takımı olması haliyle diğerlerine göre çok çok fazla bir taraftar kitlesine sahip olması sonucunu ortaya çıkarmıştır.devam eden yıllar içinde ne kadar kötü yönetilsede ortalama 3 senede bir şampiyon olan en fazla resmi kupa kazanan takım olması sayesinde de bu taraftar gücü hep sürmüş her yaş grubunda önde gitmiştir.haliyle fenerbahçde nesiller arasındaki bağ diğerleri gibi kopuk değildir.dededen bababaya babadan oğula geçiş söz konusudur.

    gs ve bjk ise bu kadar şanslı olamamıştır.başarıları hep dönemsel kalmıştır.çok kereler 8-10 yıllık hatta 14-15 yıllık başarısız dönemleri olmuştur.başarıları ise hep 3-5 yıllık seri başarılar şeklinde olmuştur.haliyle hep bu başarılı dönemlerde taraftar edinebilmişlerdir.mesela 45-50 yaş grubunda ciddi bir galatasaraylı kitle vardır çünkü 68-73 yılları arasında 5 yılda 4 şampiyonluk görmüştür g.saray.bunun gibi örnekler çoğaltılabilir.

    o nedenle nesiller arası bağ kopmadığı için fenerbahçeli 90 küsür yılın getirdiği bağ ile takımına sevdalanır.bu da diğerlerine göre takımını daha fazla sahiplenmesine neden olur.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük