gencsen

entry16 galeri
    3.
  1. önümüzdeki olanaklar
    bizler yıllardır örgütlenme noktasında seçeneksiz olarak bırakıldık. eğitim-öğretim sistemindeki sorunların had safhaya ulaştığı, öğrenciler için asgari olanakları bile yakalamanın neredeyse olanaksız hale geldiği bir dönemde bu ihtiyaç kendini dayatmaktadır. ancak sorunları somut bir biçimde tanımlayan ve gerçekçi çözüm önerileri getiren, geleceğe dair stratejik bir ufku ve mücadele anlayışı olan bir sendikanın, kitleselliğini arttırabilmesi ve haklarını alabilmesi mümkündür. örgütlenme zaafları, mücadele pratiği içerisinden gelişen yapısıyla, hareketi esas alan fiili mücadelesi ve bunun sonucu olarak büyüyen ve kurumsallaşan yapısıyla alt edilecektir. bu hareketin içerisinden sağlanan bir süreklilik ve kurumsal yapısıyla sendikamız kalıcı bir yapıya dönüşecektir.

    disk’in rolü
    disk, öğrenci sendikası açısından bir kuruluş zemini yaratmaktadır. disk bünyesinde kurulacak “öğrenci sendikası”, öğrencilerin sorunlarını aşma noktasında, çaba ve mücadelesinin toplumsal meşruiyet sorununu aşabilmesi açısından kritik bir role sahip olacaktır. ancak; öğrenci sendikasının ete kemiğe bürünmesi, bizlerin kendi sorunlarımız etrafında sendikamıza sahip çıkmamız ile mümkün olacaktır. bu çerçevede öğrenci sendikası ancak kendi eylemi ve hareketi üzerinde yükselecektir. disk’in kurucu rolü; sendikamız en geniş öğrenci kitlesinin kendi hareketi ve eylemi ile oluşacak taban örgütleri ve taban temsiliyetine dayalı dinamik bir hareket sağlandıktan sonra , aşağıdan yukarıya oluşturulacak örgütlenme formu yakalanınca tamamen sona erecektir. sendikanın demokratik merkezi oluştuktan sonra disk ile öğrenci sendikası arasındaki ilişki, diğer konfederasyon üyesi sendikalar ile disk arasındaki ilişkiye benzer bir biçimde olacaktır.

    nasıl bir sendika?
    öğrenci sendikası;
    *demokratik,
    *mücadeleci,
    *dayanışmacı,
    *eşitlikçi,
    *özgürlükçü,
    *öğrencilerin dinanizmini esas alan,
    *bürokratlaşmaya karşı güçlü refleksleri bulunan,
    *en geniş öğrenci kitlesini kucaklamaya çalışan,
    *öğrencilerin ortak çıkarları için mücadeleyi esas alan,
    *öğrenci mücadelesini işçi sınıfının mücadelesinin bir parçası olarak gören,
    *ülke sorunlarını yakından izleyip müdehale eden,
    *yüzü dünyaya dönük
    *meşruiyet sorununu vazgeçilmez ilke sayan,
    bir sendika olma iddiasındadır.

    sorunlarımız
    öğrenci sendikası şu temel sorunlar etrafında hareket etme kararlılığındadır:
    1- üniversiteye giriş – öğrenci seçme sınavı
    2- özelleştirme
    3- sosyal-kültürel olanakların yetersizliği
    4- burslar
    5- barınma sorunu
    6- beslenme sorunu
    7- ulaşım sorunu
    8- akademik kadronun yetersizliği
    9- uyum sorunu
    10- harçlar
    11- kampüslerdeki teknik eksiklikler - bina-donanım eksiklikleri
    12- emek ve vergi soygunu
    13- mediko-sosyal yetersizliği
    14- güvenlik birimleri – polis/jandarma – sivil polis işgali
    15- soruşturmalar, disiplin cezaları, kimlik kontrolleri
    16- üniversitenin para karşılığı verdiği hizmetler
    17- bir bütün olarak lise ve üniversite öğrencilerinin emek sömürüsü
    18- notlama sistemleri
    19- diplomalı işsizlik
    20- öğrencilerin haklarını bilmemesi
    21- liselerde şiddet ve yozlaşma
    22- meslek liselerinde emek sömürüsü
    23- teknokentler ve kosgeb birimleri aracılığıyla bilimin ve bilim emekçilerinin köleleşmesi.
    24- insanlık için değil piyasa için bilim anlayışı

    sonuç:
    eğitim alanındaki giderek artan sorunların aşılabilmesi için bizlerin kendi öz kimliklerimizle çıkıp sürece müdehale etmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir. haklarımızın kazanılmasında, çıkarlarımızın savunulmasında, ancak ortak hareket ederek kazanımlar elde edilebilir. eğitim sistemi toplumsal çıkarlar çerçevesinde yeniden yapılandırılmalıdır. öğrencilerin, eğitim sisteminde yer alan bütün kadroların olduğu kadar, tüm toplumunda böylesi bir dinanizme ihtiyacı bulunmaktadır. bu çerçevede;

    *yeni-liberal eğitim politikalarının sonuçları bugün kendisini daha yakıcı olarak göstermektedir. öğrenci gençlik geçtiğimiz yıl barınma, ulaşım, beslenme, sağlık, diplomalı işsizlik (özelliklede yetkin mühendislik ve sözleşmeli öğretmenlik) vb’ne karşı tepkisini somut eylemlikleriyle ortaya koydu. kurulacak olan öğrenci sendikası, bizlerin ve ailelerimizin en yakıcı olan sorunlarından olan paralı eğitime ve diplomalı işsizliğe karşı mücadeleyi esas alacaktır.

    *bugün kendini üniversite öğrencileriyle sınırlamayıp tüm öğrenci gençliğin birleşik mücadelesini örgütleyen, yani eğitimin her kademesindeki öğrencileri kapsayan bir öğrenci sendikasına ihtiyaç vardır. dolayısıyla öğrenci sendikası, derinleşen sınıfsal ayrışmaya karşı, öğrencilerin her kesim ve parçasını birleştiren, çalışmaları aynı potaya akıtan ve birleşik bir karşı çıkışı örgütleyen bir zemini esas almaktadır. bu anlamıyla sendika liselerin, üniversitelerin ve eğitimle ilgili diğer alanların mücadelesi için öğrencilerin ortak zeminini oluşturacaktır.

    *öğrenci sendikasının örgütlenme sürecinde en geniş kitle bileşimine dayanan; tabandan, demokratik katılımın sağlanması esas alınacaktır.

    *sendikamız, etkin ve hak alıcı bir kitle mücadelesi içerisinden, fiili ve meşru bir mücadele zemininde yaratılacaktır.
    hiç şüphe yok ki, disk tarafından başlatılan bu umutlu örgütlenme projesi, ancak gerçek sahibi öğrencilerin elinde yükselecektir. zaman, “karanlığa küfretmek yerine bir mum yakma” zamanıdır.

    yolumuz açık olsun!

    http://www.gencsen.org
    1 ...