bulgaristan türkleri

entry135 galeri video6
    1.
  1. osmanlı öncesi dönemde ve özellikle de osmanlı döneminde, çoğunlukla anadolu'dan günümüz bulgaristan topraklarına yerleştirilen türklerin torunlarıdırlar. bulgaristan'daki en büyük etnik azınlıktırlar.

    bulgaristan bölgesine ilk yerleşen türkler proto-bulgarlar (türk bulgarları) olmuştur, bu toplum yerel slav ve trak halklarıyla karışarak asimile olmuştur. daha sonra bölgeye kuzeyden kuman/kıpçaklar ve peçenekler gelmiştir, türk kültürünün yerleşmesi 13.yy'ın başlarına rastlar, anadolu'dan kaçan selçuklu meliki izzeddin keykavus ve müridleriyle gelen sarı saltuk bölgede ilk türkmen/oğuz varlığını oluşturmuşlardır.(bu gruplar genelde bulgaristan'ın kuzeydoğusunda yerleşmiştir.) sarı saltuk'un yöredeki kuman/kıpçak ve peçenek topluluklarını islamlaştırdığı arap seyyahların seyahatnamelerinde belgelenmiştir.

    bu türk toplulukları bölgede nüve* konumunda olmuşlar ve sayıları az olmuştur. asıl türkleşme osmanlı fütühatıyla gerçekleşir. bulgaristan'ın avrupa'ya ve batı rumeli'ye açılan yönü olan güney kesimi (kırcaali,hasköy,filibe,trakya) batı anadolu'dan (balıkesir,manisa,aydın) getirilen yörüklerle şenlendirilir. bu yörükler bir nevi yol bekçileridir, tımar işlevi görmüşlerdir.

    osmanlı'dan önce yerleşen türklerin bulunduğu kuzeydoğu bulgaristan'a ise genelde sürgün iskanları yapılmıştır. kuzeydoğu bulgaristan'daki deliorman, gerlova ve dobruca yörelerine anadolu'da huzursuzluk çıkaran, kan davalı, mezhep çatışmasına yol açan, vergi vermeyen göçebe türkmenler yerleştirilmiştir. özellikle karamanaoğullarının ilhakı, çaldıran savaşı, celali ayaklanmaları dönemlerinde kuzey bulgaristan'daki türk nüfus patlamıştır.

    fatih döneminde karamanoğulları ahalisinin olduğu karaman, konya, aksaray şehirlerinden,
    yavuz döneminde safevi yandaşı olan türkmenlerden,
    celali ayaklanmaları döneminde ayaklanmaların görüldüğü yozgat, kırşehir, tokat şehirlerinden,
    ve yine çeşitli zaman dilimlerinde halep-sivas arası yaylayıp kışlayan göçebe avşarlardan ve toros dağlarındaki türkmenlerden, sık sık bulgaristan'a ve özellikle de bulgaristan'ın kuzeyine iskanlar yapılmıştır.

    kısacası bulgaristan türkleri, özellikle osmanlı döneminde anadolu'nun birçok bölgesinden, birçok farklı sebeple iskan edilen türkmen-yörük oymaklarının torunlarıdırlar.
    8 ...