bazı dangalakların hiçbir somut delilleri olmadan çok bilmiş embesil tavırlarıyla mısırlılardan beste arakladığını iddia ettiği türk müziğinin modern zaman dede efendisi.
evet arkadaşım gencebay 50 senedir davet ediyor bu iddiaları ıspata, hatta daha da ileri gidiyor benim bir tane çalıntı bestemi bulsunlar tüm eserlerimin telifini onlara devredeceğim diyor ama bir kişi dahi çıkıp bak kardeşi şu eserin mısırdan araktır diyememiştir.
hatta şöyle de bir anısı var gencebayın. dönemin en büyük gazetecilerinden çetin emeç mısıra bir seyahate çıkar ve burada gencebayın aşk pınarı adlı bestesinin, abdulhalem hafız ve ümmü gülsümden sonra ortadoğunun en büyük sesi olarak gösterilen hany shaker tarafından okunmuş versiyonunun her yerde çaldığını, gencebayın bu besteyi, hany shakerden tabir i caizse arakladığını yazar gazetesinde. gencebay akabinde hany shakerin plağını, arapça; söz:..... - müzik: orhan gencebay kısmının altını işaretlemiş olarak gönderir çetin emeçe.. emeç ise özür dilemek zorunda kalır.
işte bu dangalaklar bu zihniyetin ürünleridir. iftira atmadan önce kanıtla gel bre dangalak.
bi de kendisine arabeskçi diyen cahil cühela dangalaklar var ki onların durumu içler acısı. arabeske kılıf uydurulmya çalışıldığından falan da bahsetmiş bu zavallılar. bir de ileri gidip gencebay müziğinin kalitesine dil uzatmış bu cehalet abideleri.
bak cahil arkadaşım gencebay arabesk denen yoz müziğin değil, kendi yarattığı, gencebay müziğinin temsilcisidir. ferdi tayfur , müslüm gürses vs gibi yoz ve müzik bilgisinden yoksun vasıfsız isimlerle adı aynı cümlede dahi geçemez. bu gencebaya büyük bir hakarettir. gencebayın müziğine arabesk demek büyük bir cahillik, bunun da ötesinde müzikal bilgiden yoksun olma durumudur. gencebay 45 küsür yıl önce konservatuvardan özgür müzik yapamadığı gerekçesiyle ayrılmış, kendi müziğini yapmak adına, nida tüfekçi, ruhi su gibi hocalarını karşısına almıştır.
gencebay türk müziğine orkestrasyon ve partisyon mantığını sokmuş, az sazlı türk müziği geleneğini yıkmış, türk müziğinde çok sazlı ve çok sesli bir orkestrasyonun temelini atmıştır. türk müziği makamlarını , blues, cazz, rock, rapsodi türleriyle harmanlamış, monoton devam eden makam ve melodi arızalarının içine farklı dünya müziklerinin, batı gamlarının, rock rifflerinin geçkilerini eklemiştir. bu armonik yapıyı, değil türkiyede, dünyada dahi yakalayabilmiş müzisyen sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdır.
gencebay müziğine hakim olan, çoğu konservatuvar mezunu olmak üzere pek çok müzik insanı, gencebay müziğinde dünyada benzeri olmayan yeni makamların kullanıldığını, türk müziği makamlarında arızaların içine göçürülmüş arıza ekleyebilmek gibi yüksek müzikal beceri gerektiren bir donanıma sahip olmak gerektiğini bilirler. zira türkiye'nin ilk türk sanat müziği profesörü, ege üniversitesi türk müziği bölüm başkanı prof hakan cevher, gencebay bestelerini sanat müziği formunda düzenleyip, türk müziği saz ve korolarıyla yorumladığı ve şefliğini yaptığı konser sırasında gencebay müziğini şu şekilde tanımlamıştır: "bir geleneksel türk sanat musikisi korosunun neden orhan gencebay eserlerini seslendirdiği enteresan bir soru olarak aklınıza takılabilir. tek cevabı var, cevabı orhan gencebay'ın müziğinde gizli. gencebay doğu ile batının uyumunu mükemmel bir armoni yakalayarak sentezlemiş, farkındalığı yıllar sonra oluşacak türk müziği makamları üretmiştir. evet türk müziğinde gencebay makamı vardır. biz gencebay rifflerini derslerimizde zaten etüt ediyorduk, üniversitemiz olarak bu makamsal yapıları da ele almaya başladık, bu müzikal yapıları bizden sonraki kuşağa da ileteceğiz. "
velhasıl kelam, gencebay müziği; müslüm, ferdi falan gibi tiplerle kıyaslanacak, aynı kulvarda yarışacak bir müzik değildir . bir bestesinde 2 dakikalık introlar, 2 dakikalık introlara, 5-6 farklı makam, 3-4 farklı usül, 10 larca farklı melodi sığdıran, birbirini 10 saniyeden fazla takip eden melodileri olmayan, müziğinde insanın beynini yoracak derecede yoğun varyasyonlar olan bu müziği, bu gibi vasifsiz isimlerle kiyaslamak saygisizlik ve cahilliktir.