1 )ebu seleme ve huneys bin Huzafe öldüklerinde resulü ekrem (s.a.a) o ikisinin hanımı ile evlendi. o iki hanım ümmü seleme ile hafsa binti ömer idi. Bunun üzerine talha ve üçüncü figüran şöyle dediler: " biz öldüğümüzde muhammed bizim kadınlarımızla evleniyor ama o öldüğünde biz neden onun hanımları ile evlenmeyelim! Vallahi o öldüğünde bizde onun hanımları ile evlenmek isteyeceğiz. " Talha aişe'yi üçüncüsü ise ümmü seleme'yi düşünüyordu.
şeklinde naklediliyor ve talha bin ubeydullah hazretlerine dair ilgili ayetin indiği söyleniyor.
(bkz: hz talha bin ubeydullah/#9248114)
2 )talha bin ubeydullah 'dünyadayken cennetle müjdelenen sahabeler' den biridir. bunun ne kadar doğru olduğu tartışılır, zira bir kaç absürd kaynağa başvurarak konuşmak ne kadar doğru ? ayrıca kur'anda ismi anılan tek sahabi zeyd bin harise' dir. ki zeyd hadisesi de bugüne kadar bir tartışma konusu olmuştur.
ilgili ayet genel manada inen bir ayettir ki yukarıda bahsi geçen olumsız yorumlar bir o kadar saçma. sorgulamadan inanın diyen yok, sorgulayın fakat cahilce ve fütursuzca yargılamak, çamur atmak neden ?
*** Bismillâhirrahmânirrahîm ***
Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in evindeki olaylar dizisi dile getiriliyor. Adab-ı muaşerete uymayan her noktaya Allahû Tealâ ayrı ayrı işaret ediyor.
Buradan anlıyoruz ki erkekler de Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in evine giriyordu ve başka kadınlarla orada da konuşabiliyorlardı ama peygamber hanımları olunca haddi aşmak söz konusu olmuş ki Allahû Tealâ bu âyet-i kerimeyi indirmiş.
Burada Allahû Tealâ'nın usül açısından çok büyük işaretleri var. Bir peygamber evinde, bir resûl evinde nasıl bir davranış biçiminin tahakkuk etmesi lâzımgeldiği açıklanıyor. Peygamber Efendimiz (S.A.V) yaşadığı devirde dünyanın en meşgul adamı olmuştur. Eğer insanlar O'nun yanında sohbet ederlerse, zamanını almış oluyorlardı. Allahû Tealâ buna izin vermez. Herkes Peygamberin zamanını ölçülü bir şekilde kullanmak mecburiyetindedir.
Yemeğe davet edilince orada kalmayın, yemeğinizi yeyince hemen dağılın. Eğer yemekten evvel gelirseniz yemeğin pişmesini bekleyip de davetsiz misafir olmayın, konuşun ve gidin, buyruluyor. Peygamber Efendimiz (S.A.V)'le ailesinin, kıtlık devresinde belki ancak aileye yetecek kadar yemek yapması mümkün oluyor. Daha ötesi mümkün olmuyor.
Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in vakti yok ama misafirler gelmiş onlarla konuşmak mecburiyetinde ve bundan üzüntü duyuyor, haya duyuyor ama utandığı için bir şey söyleyemiyor gelenlere.
Allahû Tealâ, Peygamber Efendimiz (S.A.V)'le alâkalı herşeyi dikkatle şekle bağlamış. Peygamber Efendimiz (S.A.V) ister rahmetli olsun ister hayattayken hanımlarından birini, birkaçını boşasın, o hanımların başka biriyle evlenmesi Allahû Tealâ tarafından kesin bir lisanla engelleniyor. Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in hanımı olmak bahtlılığına ulaşan bir kadın, eğer Peygamber Efendimiz (S.A.V) şu veya bu sebeple onu terkederse, başka biriyle bir evlenme gerçekleştiremez. Bir temas söz konusu olmamalıdır. Peygamber hanımları kendilerine çok dikkat etmek mecburiyetindedirler.
Eğer peygamber hanımıyla bir erkek konuşacaksa bu konuşmayı perdenin arkasından yapılması emrolunuyor.
" Kur'an-ı Kerim Lafzı ve Ruhu isimli imam iskender Ali MiHR "